Hepatitis C

Testovi na antitela i virus hepatitisa c – Anti HCV i PCR test – Antitela ostaju doživotno

Pre započinjanja lečenja hepatitisa c potrebno je uraditi PCR test , genotip virusa i Fibroscan. Zašto antitela ostaju doživotno?
Postoji više testova na hepatitis c a dva najvažnija su

 • Anti HCV ( test na antitela)
 • HCV PCR RNK test ( test na prisustvo virusa) , Kvalitativni i Kvantitativni
  Ako smo ikada bili u kontaktu sa virusom hepatitisa c Anti HCV test će biti pozitivan. I to znači da imamo antitela na hepatitis c ali to ne znači da smo i nosioci virusa jer organizam u toj akutnoj fazi ( oko 6 meseci) u nekih 15 % slučajeva uspeva da izbaci virus upravo stvorenim antitelima . Kod onih 85% slučajeva to prelazi u hronični hepatitis c . Stvorena antitela ostaju doživotno bez obzira što je došlo do izbacivanja virusa u akutnoj fazi tako da će te na svakom Anti HCV testiranju dobiti pozitivan rezultat. I to ne treba da vas brine .
  Ako ste dobili pozitivan Anti HCV test šta dalje?
  Nakon dobijanja pozitivnog Anti HCV testa mora se uraditi sledeći test kojim će se potvrditi prisustvo virusa ili pak odbaciti njegovo prisustvo . Na rezultatu PCR testa može stajati Negativan, Nereaktivan , Nije izolovano prisustvo virusa i to znači da nemate virus hepatitisa c bez obzira što vam je test na antitela pozitivan.
  Ako ste dobili rezultat na kojem stoji Pozitivan ili “ Detektovano prisustvo virusa “ to znači da u tom trenutku imate virus u krvi i da imate Hepatitis C infekciju. Ali čak i u tom slučaju morate ponoviti PCR test nakon 6 meseci kako bi se definitivno potvrdila hcv infekcija jer je moguće da ste u tom trenutku bili u akutnoj fazi. O tome sam već pisao
  Ako je i nakon 6 meseci ponovljeni PCR test pokazao prisustvo virusa to znači definitivno da je u pitanju hronična hepatitis c infekcija .
  U tom slučaju potrebna je dalja dijagnostika i lečenje.
  Kod pacijenata koji su izbacili virus Pegazis terapijom ili DAA lekovima Sofosbuvir/Velpatasvir ili Sofosbuvir/Ledipasvir i drugim HCV PCR RNK TEST će biti Negativan tj neće se detektovati prisustvo virusa što se smatra izlečenjem .
  Ali bez obzira da li ste spontano izbacili virus u akutnoj fazi ili ste se izlečili terapijom vaš test na antitela ( Anti HCV) će uvek davati pozitivan rezultat .
  Rezultati hepatograma ( ALT , AST , GGT i drugi) nisu testovi na prisustvo ni antitela ni virusa .
  Zašto i nakon izbacivanja virusa ( spontano ili lekovima) lekari i dalje vode pacijente sa Anti HCV pozitivnim testom kao Hepatitis C hronična infekcija ( B18.2) ni meni nije jasno . Nema virusa – Nema bolesti – Nema dijagnoze B18.2 i tu je kraj priče. Ali tražićemo od lekara da nam skinu tu šifru koja nam često može praviti neprijatnosti .

Poslednje Novosti