Hepatitis C

Testiranje na Hepatitis C

Najvažniji testovi na Hepatitis C su na antitela – Anti HCV i PCR test na prisustvo virusa. U akutnoj fazi infekcije moguće je da stvorena antitela izbace virus ali će test na antitela uvek biti pozitivan i to je samo dokaz da ste nekada bili u kontaktu sa virusom ali će HCV PCR RNK test biti negativan. Ako se to ne desi i PCR test će uvek biti pozitivan sve do momenta izlečenja.

Тестирање на хепатитис Ц

Да бисте открили да ли имате хепатитис Ц, потребно је урадити два теста:

  • Тест на антитела: који утврђује да ли сте икада били изложени вирусу хепатитиса Ц.
  • ПЦР тест: који утврђује да ли је вирус још увек активан и да ли је потребно лечење.

Два теста се често могу урадити из једног узорка крви, што значи да ћете можда морати да дате узорак само једном. Оба теста се тада могу урадити на вашем узорку у лабораторији. Међутим, неке службе ће обавити један тест, а затим ће вас поново позвати за још један узорак крви да би извршили други тест.

Тест на антитела

Тест на антитела на хепатитис Ц је први тест који се спроводи. Ово је да се утврди да ли сте икада били изложени вирусу хепатитиса Ц. Делује тестирањем на присуство антитела на вирус које генерише ваш имуни систем. Ако добијете негативан тест на антитела на хепатитис Ц, али имате симптоме или сте недавно били изложени хепатитису Ц, вероватно ћете бити саветовани да урадите други тест.

Важно је запамтити да постоји ‘прозорски период’. Ово је кратак временски период када ваш имуни систем можда није имао времена да произведе антитела. Обично је потребно између шест и дванаест недеља да се ова антитела развију. Међутим, код неколико људи то може потрајати и до шест месеци. Дакле, ако имате тест у овом периоду и резултат је негативан, то не значи нужно да немате вирус.

Ако добијете позитиван тест на антитела на хепатитис Ц, то не мора да значи да сте тренутно заражени. До 20% људи чисти вирус из свог тела природним путем. Ово се зове ‘спонтано чишћење’. Иако су очистили вирус, тестови ће и даље показати присуство антитела на хепатитис Ц. Постоји шанса да сте можда раније били заражени хепатитисом Ц, али више нисте заражени.

ПЦР тест

Ако је тест на антитела позитиван, други тест ће проверити да ли је вирус још увек присутан. Оба теста се могу урадити из једног узорка од вас, тако да то не значи увек да морате да се тестирате два пута. Међутим, неке услуге тестирања још увек прво тестирају само присуство антитела, а затим вас поново зову за даљи ПЦР тест.
ПЦР (ланчана реакција полимеразе) тест утврђује да ли сте тренутно заражени откривањем присуства генетског материјала вируса у крви. Овај генетски материјал се назива РНК и овај тест се понекад назива РНК тест.

Резултати теста се генерално приказују као „недетектљиви“ или „детектљиви“. Позитивни резултати се често дају у смислу количине вируса који се налази у јединици крви. Ово се зове вирусно оптерећење.

Требало би да добијете резултате и теста на антитела и ПЦР теста у исто време. Тако ћете одмах знати да ли сте тренутно заражени и да ли је потребно да вас упути специјалисту.

Testiranje na Hepatitis C – PCR test slika

Poslednje Novosti