Hepatitis C

Šta su Protrombinsko vreme ili INR i kako mogu ukazati na cirozu jetre kod hepatitisa c

Visok PT ( Protrombinsko vreme) obično ukazuje na ozbiljno oštećenje jetre ili cirozu .
Protrombin je protein koji proizvodi jetra. Protrombin pomaže u zgrušavanju krvi. „Protrombinsko vreme“ (PT) je jedan od načina merenja koliko je vremena krvi potrebno da se formira ugrušak, a meri se u sekundama (kao što je 13,2 sekunde). Normalan PT ukazuje da je dostupna normalna količina proteina za zgrušavanje krvi.

Objašnjenje rezultata testa:
Кada je PT visok, potrebno je više vremena da se krv zgruša (17 sekundi, na primer). Ovo se obično dešava zato što jetra ne proizvodi pravu količinu proteina za zgrušavanje krvi, pa proces zgrušavanja traje duže. Visok PT obično znači da postoji ozbiljno oštećenje jetre ili ciroza. Visok PT može ukazivati na veći rizik od unutrašnjeg krvarenja iz gornjeg dela GI trakta (jednjak, želudac).

Ostale stvari koje treba znati:
Neki pacijenti uzimaju lek koji se zove Coumadin (varfarin), koji podiže PT u svrhu “razređivanja” krvi. Ovo nije povezano sa oboljenjem jetre jer Coumadin uzrokuje visok PT.
Test pod nazivom INR meri iste faktore kao PT i mnogi provajderi ga koriste umesto PT. Pogledajte „INR“ Dragisa Zekic – Udruženje Hepatitis Hilfe- Tel : 063 764 1050 – World Hepatitis Alliance member

Hepatitis c i protrombinsko vreme

Poslednje Novosti