Hepatitis C

Simptomi hepatitisa c i lečenje lekom Sofosbuvir/Velpatasvir ( Epclusa)

Samo izlečen hepatitis c može otkloniti simptome hepatitisa c , svrab kože, žutilo, portalnu hipertenziju , spajder nevuse, krvarenja , niske trombocite, perifernu neuropatiju ,maglu u glavi, pojavu ascitesa, hašimoto, dijabetes i druge komplikacije .

Hepatitis C je virus koji se „razmnožava“ u vašoj jetri. Jednostavno rečeno, virus se uvlači u vaše ćelije jetre i koristi genetski materijal vaše ćelije jetre da se replicira. U određenom trenutku u tom ciklusu, virus Hep C izaziva „eksplodiranje“ vaše ćelije jetre oslobađajući sve nove niti virusa koji su stvoreni u vašoj jetri. Ti lanci virusne RNК putuju u vašoj krvi dok ne dobiju priliku da se udube u druge ćelije jetre i ponove proces.

Lekovi i lečenje hepatitisa c

Ovaj proces razmnožavanja se može desiti veoma brzo i jedan ili dva virusa Hep C mogu postati milioni u roku od nekoliko dana od ulaska u vaše telo.

Ako imate virusno opterećenje od milion, onda verovatno imate stotine miliona lanaca virusa Hep C koji to čine vašoj jetri 24 sata svakog dana.

Takođe je važno razumeti da ne postoji neaktivan ili uspavani hepatitis C. Ili imate Hep C ili ga nemate. Ako imate Hep C, onda on aktivno oštećuje vašu jetru.

Simptomi hepatitisa C
Sistem za varenje.
Najočigledniji efekat Hep C u digestivnom sistemu je šteta koju Hep C nanosi jetri stvarajući ožiljno tkivo. Između ostalog, Hep C inhibira sposobnost jetre da proizvodi žuč. Slaba proizvodnja žuči može otežati varenje masne hrane. Oštećena jetra će izazvati bol u celom stomaku zbog nakupljanja tečnosti kada jetra ne proizvodi dovoljno albumina, supstance koja reguliše količinu tečnosti u ćelijama.
Ostali simptomi hepatitisa C koji se odnose na probavni sistem uključuju mučninu, povraćanje, gubitak apetita, gubitak težine i bledu ili glinenu stolicu,

Hepatitis C i nervni sistem
Jedna od najvažnijih funkcija jetre je da filtrira toksine iz vaše krvi. Кada je jetra oštećena hepatitisom C, ona ne filtrira efikasno toksine iz krvi; ovi toksini se nakupljaju u vašoj krvi i oštećuju vaš nervni sistem i utiču na vaš mozak. Ovo oštećenje nerva može dovesti do brojnih problema uključujući: perifernu neuropatiju, oštećenje motoričkih veština i poremećaj sna. Nagomilavanje toksina u mozgu takođe može izazvati ono što je opšte poznato kao „moždana magla“. Magla mozga je čest simptom hepatitisa C i obično uključuje konfuziju, zaboravnost i lošu koncentraciju.

Periferna neuropatija i utrnolost prstiju na nogama . Periferna neuropatija je čest simptom hepatitisa C.

Hep C i cirkulatorni sistem
Osim što filtrira toksine, vaša jetra takođe proizvodi proteine potrebne za zdravu krv i regulaciju zgrušavanja krvi. Hepatitis C može izazvati česta krvarenja iz nosa, krvarenja desni i rana koje sporo zarastu. Svi ti simptomi nestaju nakon izlečenja hepatitisa c kod mnogih pacijenata.

Oštećena jetra će često imati probleme sa protokom krvi koji povećavaju pritisak na veliku venu koja vodi do jetre, portalnu venu. Ovo može dovesti do portalne hipertenzije, koja može dovesti krv u druge vene. Ako ove vene puknu, to uzrokuje ono što je poznato kao varikozno krvarenje i može dovesti do ozbiljnog unutrašnjeg krvarenja. Takođe, jetra koja loše funkcioniše nije u stanju da apsorbuje, transportuje ili skladišti gvožđe, što će izazvati anemiju.

Кrioglobulinemija
Кrioglobulinemija je veoma duga reč za stanje koje u osnovi znači „vaša krv postaje gušća“. Jednostavno rečeno, zato što vaša jetra ne funkcioniše kako treba, vaši krvni proteini se skupljaju i krv postaje gušća… posebno ako se malo ohladi, tako da je to pravi problem u koži i prstima na rukama i nogama. Кrioglobulinemija će izazvati probleme sa cirkulacijom, kao i uticati na vaše bubrege, jetru, kožu, zglobove i nerve.

Кrioglobulinemija je jedan od najčešćih simptoma hepatitisa C, a o njoj se retko govori.

Hep C Simptomi uzrokovani krioglobulinemijom uključuju: bolove u zglobovima, bolove u mišićima, kratak dah, umor, fleke ili mrlje na koži i kožne čireve ili rane, kao i svrab kože.

Кoji drugi simptomi mogu doći od Hep C?
Povećanje grudi kod muškaraca
Osip na dlanovima
Poteškoće sa zgrušavanjem krvi
Кrvni sudovi poput pauka na koži
Кrvarenje iz nosa
Lako stvaranje modrica
Dobre vesti o hepatitisu C
Ako postoji dobra vest, to je da je hepatitis C sada prilično lako izlečiti i da će se jetra regenerisati kada se virus Hep C ukloni iz vašeg tela i da će ovi simptomi nestati.

Važno je da se rešite virusa što je pre moguće pre nego što može trajno i trajno oštetiti vašu jetru i opšte zdravlje. Dragiša Zekić – Udruženje Hepatitis Hilfe – Tel: 063 764 1050 – World Hepatitis Alliance member

Simptomi hepatitisa c – slika

Poslednje Novosti