Hepatitis C

Najbitniji saveti za uspešno lečenje hepatitisa c DAA lekovima ( Sofosbuvir/Velpatasvir) – Epclusa

Kako uzimati lek za Hepatitis c Sofosbuvir/Velpatasvir
 1. Lekove čuvati na sobnoj temperaturi i van domašaja sunčeve svetlosti ( nikako u frižideru ili nekim vlažnim mestima) . Ako idete na put ne držati lekove u gepeku zbog velike toplote.
 2. Lek se uzima svaki dan u isto vreme. Nije bitno doba dana ali se mora uzimati u isto vreme . Kao antibiotik . Ovo je jedna od najbitnijih stvari i alfa i omega lečenja .
 3. Tabletu ne lomiti već je uzimati celu
 4. Lek se može uzimati pre ili posle jela . Ako uzimate uz jelo nemojte da to bude neki obilan obrok . Ako uzimate pre obroka i osetite smetnje u želucu pojedite nešto lagano pre uzimanja leka . Sve ovo su iskustva na hiljade lečenih u Srbiji.
 5. Obavezno upišite negde datum kada ste počeli lečenje
 6. Ako ste zaboravili da li ste popili lek ne posežite da popijete drugu već istresite tablete iz bočice i prebrojte tablete . Znate kada ste počeli terapiju i videćete da li ste popili lek tog dana ili niste. Ako niste , u tom slučaju popite lek ali vodite računa da se vreme izmedju dve tablete ne približi na manje od 5 sati . Na primer: Ako pijete lek u 14h i zaboravili ste u to vreme da ga uzmete i setili se u 22h možete ga u to vreme popiti a sledeći dan nastavljate po starom režimu , u 14h .
 7. Uzimajte što više vode tokom terapije ( sokovi i čajevi nisu zamena za vodu)
 8. Ne uzimajte nikakve čajeve za regeneraciju jetre niti suplemente koji su neispitani jer mogu smanjiti dejstvo leka .
 9. Ne uzimajte surutku tokom terapije
 10. Ne uzimajte kantarion ili aktivni ugalj
 11. Ne uzimati velike količine kofeina a naročito energetska pića jer mogu umanjiti dejstvo leka tj. njegovu koncentraciju . Kafe možete piti ali 2- 3 kafe . Ne preterivati .
 12. Izbegavajte zeleni čaj i generalno ne preterujte sa unosom čaja
 13. Hrana ne utiče na ishod terapije tako da možete da jedete sve . Naravno, u skladu sa vašim opštim stanjem i stepenom oštećenja jetre.
 14. Alkohol ne uzimati. Nema dokaza da utiče na ishod lečenja ali oštećuje jetru .
 15. Osobe na substitocijalnom održavanju metadonom ili buprenorpfinom mogu uzimati svoju terapiju i ona ne utiče na dejstvo leka .
 16. Recite svom lekaru koje lekove uzimate ( ako uzimate ) zbog moguće interakcije.
 17. Ako uzimate lekove za želudac , Omeprol , Nolpaza , Kontrolok i druge u tom slučaju uzimajte ih 4 sata nakon leka za hepatitis c .
 18. Pre započinjanja lečenja obavezno se testirati na HIV , Hepatitis B ( HBsAg i HBc zbog moguće reaktivacije hepatitisa b ako ste pozitivni na jednom od ova dva testa) .
 19. Pre započinjanja lečenja proveriti funkcije bubrega ( urea i kreatinin )
 20. Pre započinjanja lečenja proveriti funkcije štitne žlezde ( TSH , T3, T4 , antitela)
 21. Nakon svake ispijene kutije uraditi kontrolne analize krvi ( kompletna krvna slika, hepatogram , urea , kreatinin )
 22. Terapija se ne sme prekidati osim ako to lekar kaže ali ja lično ne znam da je bilo ko u Srbiji prekinuo terapiju zbog nuspojava ili neželjenog dejstva leka . Dovoljno je dva dana vezano da ne uzmete terapiju i moraćete verovatno da je ponovite . Imali smo slučajeve da ljudi tokom terapije zaborave i po dva tri puta tokom terapije da ne popiju lek ali ne uzastopno dva ili tri dana . Terapija im je uspela bez obzira na to .
 23. Nakon završetka terapije uraditi HCV PCR RNK test
 24. 12 nedelja nakon završetka terapije ponoviti PCR test. Ako i tada ne bude detektovano prisustvo virusa to se smatra izlečenim pacijentom .
  Možda sam nešto i zaboravio i ako se setim dodaću . Ovo su samo iskustva pacijenata i ne zamenjuju lekarske preporuke .
  Dragisa Zekic
  SRETNO

Poslednje Novosti