Hepatitis C

Lekovi i lečenje hepatitisa c. Šta je portalna hipertenzija

Izlečenjem hepatitisa c lekovima Sofosbuvir/Velpatasvir i Sofosbuvir/Ledipasvir možete izbeći portalnu hipertenziju.

Pacijenti sa hepatitisom C koji imaju cirozu rizikuju komplikacije poput portalne hipertenzije, ascitesa, raka kao i drugih stanja.

Najčešći uzrok portalne hipertenzije je ciroza jetre, ali tromboza (krvni ugrušak) takođe može doprineti portalnoj hipertenziji.

Portalna vena prenosi krv u jetru iz vaših organa za varenje. To je glavni izvor krvi koji je od vitalne važnosti za vašu jetru. Кada je povišen pritisak unutar portalne vene, to se naziva hipertenzija.

Povećani pritisak u portalnoj veni uzrokuje da se kroz jednjak i želudac razviju velike vene (varikoze) kako bi se zaobišla blokada. Varikoze postaju krhke i mogu lako krvariti.

Maio Clinic navodi simptomi i komplikacije mogu biti povezana sa portalne hipertenzije:

Visok krvni pritisak u venama koje snabdevaju jetru (portalna hipertenzija). Ciroza usporava normalan protok krvi kroz jetru, povećavajući tako pritisak u veni koji dovodi krv iz creva i slezine u jetru.
Oticanje nogu i trbuha. Portalna hipertenzija može prouzrokovati nakupljanje tečnosti u nogama (edem) i u trbuhu (ascites). Edemi i ascites takođe mogu biti posledica nemogućnosti jetre da proizvede dovoljno određenih proteina u krvi, kao što su albumini.
Povećanje slezine (splenomegalija) .Portalna hipertenzija takođe može prouzrokovati promene na slezini. Smanjenje belih krvnih zrnaca i trombocita u vašoj krvi može biti znak ciroze sa portalnom hipertenzijom.
Кrvarenje. Portalna hipertenzija može prouzrokovati da se krv preusmeri na manje vene, uzrokujući da se povećaju i postanu varikoziteti. Opterećeni dodatnim opterećenjem, ove manje vene mogu puknuti, uzrokujući ozbiljno krvarenje. Životno opasno krvarenje najčešće se javlja kada puknu vene u donjem jednjaku (varikozni jednjak) ili želuci (želudačni varic). Gastrointestinalno krvarenje može prouzrokovati crne, zubne stolice ili krv u stolicama; ili povraćanje krvi zbog spontane rupture i krvarenja iz varikoze. Ako jetra ne može stvoriti dovoljno faktora zgrušavanja, ovo takođe može doprineti stalnom krvarenju. Bakterijske infekcije su čest pokretač krvarenja.
Encefalopatija. Zbunjenost i zaboravnost uzrokovani lošom funkcijom jetre i preusmeravanjem protoka krvi iz vaše jetre.
Smanjeni nivo trombocita ili smanjena brojnost belih krvnih zrnaca.
Za pacijente koji imaju cirozu, preporučuje se redovno praćenje pregleda kod specijalista jetre, zajedno sa pretragama krvi, ultrazvukom, CT i endoskopijom.

Postoje procedure i lekovi koji pomažu kod portalne hipertenzije i pridruženih stanja. Budite proaktivni, razgovarajte sa lekarom o stanju jetre i testovima koje trebate da preduzmete.

Nastavite da pratite dok predstavljamo više informacija o portalnoj hipertenziji i drugim stanjima, simptomima i lečenju vezanim za jetru.

Da li ste doživeli portalnu hipertenziju? Imate li pitanje ili komentar o portalnoj hipertenziji, testovima ili lečenju?

Dragiša Zekić

Tel: 063 764 1050

World Hepatitis Alliance member

Savez Udruženja pacijenata Srbije Skupština

Poslednje Novosti