Hepatitis C

Lekovi i lečenje hepatitisa c. CT Skener

Pre početka lečenja lekovima Epclusa(Sofosbuvir/Velpatasvir) i Harvoni(Sofosbuvir/Ledipasvir) u nekim slučajevima potrebno je uraditi CT skeniranje
CT skener

Kompjuterizovana tomografija (CT) kombinuje niz rendgenskih snimaka snimljenih iz različitih uglova oko vašeg tela i koristi računarsku obradu za stvaranje slika poprečnih preseka (kriški) kostiju, krvnih sudova i mekih tkiva u vašem telu. CT-snimci daju detaljnije informacije od običnih Ks-zraka.

CT pretraga ima višestruku upotrebu, ali je posebno pogodna za brzi pregled osoba koje mogu imati unutrašnje povrede usled saobraćajnih nesreća ili drugih vrsta trauma. CT se može koristiti za vizuelizaciju gotovo svih delova tela i koristi se za dijagnozu bolesti ili povrede kao i za planiranje medicinskog, hirurškog ili zračenja.

Zašto se to radi

Vaš lekar može da preporuči CT pretragu da bi vam pomogao:

Dijagnostifikuje poremećaj mišića i kostiju, poput tumora i preloma kostiju

Odredjuje lokaciju tumora, infekcije ili krvnog ugruška

Vodički postupci kao što su hirurgija, biopsija i terapija zračenjem

Otkrivanje i praćenje bolesti i stanja poput raka, srčanih bolesti, nodula pluća i mase jetre

Pracenje efikasnosti određenih tretmana, poput lečenja raka

Otkrivanje unutrašnjih povreda i unutrašnjih krvarenja

Više informacija

Aneurizma abdominalne aorte

Akustična neuroma

Akromegalija

Rizici

Izloženost zračenju

Tokom CT pretrage, nakratko ste izloženi jonizujućem zračenju. Količina zračenja je veća nego što biste je dobili tokom običnog rendgenskog snimka jer CT skeniranje prikuplja detaljnije informacije. Niske doze zračenja korišćene za CT skeniranje nisu pokazale dugoročnu štetu, mada pri mnogo većim dozama može doći do malog povećanja vašeg potencijalnog rizika od raka.

CT skeniranje ima mnogo prednosti koje prevazilaze svaki mali potencijalni rizik. Lekari koriste najmanju moguću dozu zračenja kako bi dobili potrebne medicinske informacije. Takođe, novije, brže mašine i tehnike zahtevaju manje zračenja nego što je prethodno korišćeno. Razgovarajte sa svojim lekarom o prednostima i rizicima vašeg CT pregleda

Šteta za nerođene bebe

Obavestite svog lekara ako ste trudni. Iako zračenje CT pretragom verovatno neće naštetiti vašoj bebi, vaš lekar može da preporuči drugu vrstu pregleda, kao što je ultrazvuk ili MRI, kako bi se izbeglo da dete izlažemo zračenju. Kod niskih doza zračenja koja se koriste u CT snimanju, nisu primećeni negativni efekti kod ljudi.

Reakcije na kontrastni materijal

U određenim slučajevima, lekar vam može preporučiti da dobijete specijalno bojilo koje se naziva kontrastni materijal. To može biti nešto što treba da popijete pre CT-a ili nešto što se daje kroz venu u ruku ili ubačeno u vaš rektum. Iako je retko, kontrastni materijal može prouzrokovati medicinske probleme ili alergijske reakcije.

Većina reakcija je blaga i rezultira pojavom osipa ili svrbeža. U retkim slučajevima alergijska reakcija može biti ozbiljna, čak i opasna po život. Obavestite svog lekara ako ste ikada imali reakciju na kontrastni materijal.

Kako se pripremate

U zavisnosti od toga koji deo tela se skenira, od vas će se možda zatražiti:

Skidanje neke od delova ili celu odeću i oblacenhe bolničkog ogrtača

Uklonite metalne predmete, poput pojasa, nakita, proteza i naočara, koji mogu ometati rezultate slike

Uzdržite se od jela ili pića nekoliko sati pre skeniranja

Kontrastni materijal

Za neke CT preglede potrebna je posebna boja zvana kontrastna materija koja će vam pomoći da istaknete područja vašeg tela koja se pregledavaju. Kontrastni materijal blokira rendgenske zrake i na slikama se pojavljuju beli, što može pomoći u naglašavanju krvnih sudova, creva ili drugih struktura.

Možda će vam dati kontrastni materijal:

Ustima. Ako vam se skenira jednjak ili želudac, možda ćete morati progutati tečnost koja sadrži kontrastni materijal. Ovaj napitak može da deluje neprijatno.

Injekcijom. Kontrastna sredstva mogu se ubrizgati kroz venu u vašoj ruci kako bi se pomoglo da se žučni mehur, mokraćovod, jetra ili krvni sudovi izdvoje na slikama. Može vam se javiti osećaj topline tokom injekcije ili metalik ukus u ustima.

Klizmom. U vaš rektum može da se ubaci kontrastni materijal koji će vam pomoći da vizualizujete creva. Ovaj postupak može učiniti da se osećate naduvano i nelagodno.

Priprema vašeg deteta za skeniranje

Ako vaše dojenče ili dete ima CT-pregled, lekar može preporučiti sedativ kako bi dete bilo mirno. Kretanje zamućuje slike i može dovesti do netačnih rezultata. Pitajte svog lekara kako da pripremi svoje dete.

Šta možete očekivati

CT možete uraditi u bolnici ili ambulanti. CT skeniranja su bezbolna i kod novijih mašina traju samo nekoliko minuta. Ceo postupak obično traje oko 30 minuta.

Tokom postupka

CT skeneri su u obliku velikih krofni koji stoji na njegovoj bočnoj strani. Ležite na uskom motoriziranom stolu koji se kroz otvor provlači u tunel. Trake i jastuci se mogu koristiti da vam pomognu da ostanete u položaju. Tokom skeniranja glave, sto može biti opremljen posebnom postoljem koja još drži vašu glavu.

Dok vas tablica premešta u skener, detektori i rendgenska cev se okreću oko vas. Svaka rotacija daje nekoliko slika tankih delovs vašeg tela. Možete čuti zujanje i vrtoglave zvukove.

Tehnolog u odvojenoj sobi može vas videti i čuti. Bićete u mogućnosti da komunicirate sa tehnologom preko interfona. Tehnolog može od vas tražiti da zadržite dah u određenim tačkama kako ne biste zamaglili slike.

Posle postupka

Nakon ispitivanja možete se vratiti u svoju uobičajenu rutinu. Ako ste dobili kontrastni materijal, možda ćete dobiti posebna uputstva. U nekim će slučajevima od vas biti zatraženo da sačekate kratko vreme pre odlaska kako bi se osigurali da se osećate dobro nakon skeniranja. Nakon skeniranja verovatno će vam biti rečeno da pijete mnogo tečnosti kako biste pomogli bubrezima da uklone kontrastni materijal iz svog tela.

Rezultati

CT slike se čuvaju kao elektronske datoteke podataka i obično se pregledavaju na ekranu računara. Radiolog tumači ove slike i šalje izveštaj lekaru.
Dragisa Zekic
Tel: 063 764 1050

Poslednje Novosti