Hepatitis C

Lekovi i lečenje hepatitisa c. Biopsija jetre

Pre početka lečenja hepatitisa c lekovima Sofosbuvir/Velpatasvir(Epclusa) i Sofosbuvir/Ledipasvir(Harvoni) treba uraditi biopsiju ili Fibroscan.
Biopsija jetre

Biopsija jetre je postupak uklanjanja malog komada jetrenog tkiva, pa se može pregledati pod mikroskopom da li postoje znakovi oštećenja ili bolesti. Vaš lekar može da preporuči biopsiju jetre ako krvni testovi ili snimci sugeririšu da biste mogli imati problem sa jetrom. Biopsija jetre takođe se koristi za utvrđivanje težine oboljenja jetre. Ove informacije pomažu u usvajanju odluka o lečenju.

Najčešća vrsta biopsije jetre naziva se perkutana biopsija jetre. To uključuje ubacivanje tanke igle kroz trbuh u jetru i uklanjanje malog komada tkiva. Dve druge vrste biopsije jetre – jedna koja koristi venu u vratu (transjugularno), a druga malim trbušnim rezom (laparoskopskom) – takođe uklanjaju tkivo jetre iglom.

Zašto se radi biopsija?

Biopsija jetre može se uraditi za:

Dijagnostifikovanja problema jetre koji se drugačije ne može identifikovati

Uzimanje uzorka tkiva iz abnormalnosti utvrđenih slikovnom studijom

Odredjivanja težine bolesti jetre – proces koji se naziva stadijum

Pomoći u razvoju planova lečenja na osnovu stanja jetre

Odredjivanja koliko dobro deluje lečenje bolesti jetre

Praćenje jetre nakon transplantacije jetre

Vaš lekar može da preporuči biopsiju jetre ako imate:

Nenormalne rezultate ispitivanja jetre koji se ne mogu objasniti

Masa (tumor) ili druge nepravilnosti na jetri kao što se vidi na ultra testovima neobjašnjive groznice

Biopsija jetre se takođe obično obavlja kako bi se pomoglo dijagnostifikovanju i postavljanju određenih bolesti jetre, uključujući:

Bezalkoholna bolest masne jetre

Hronični hepatitis B ili C

Autoimuni hepatitis

Alkoholna bolest jetre

Primarna bilijarna ciroza

Primarni sklerozirajući holangitis

Hemohromatoza

Vilsonova bolest

Više informacija

Akutno zatajenje jetre

Alkoholni hepatitis

Autoimuni hepatitis

Rizici

Biopsija jetre je siguran postupak kada je provede iskusni lekar. Mogući rizici uključuju:

Bol. Bol na mestu biopsije je najčešća komplikacija posle biopsije jetre. Bol nakon biopsije jetre obično je blaga nelagodnost. Ako vas boli neugodno, možda će vam dati narkotičke lekove protiv bolova, kao što je acetaminofen sa kodeinom (Tilenol sa kodeinom).

Krvarenje. Krvarenje se može pojaviti nakon biopsije jetre. Prekomerno krvarenje može od vas zahtevati da budete hospitalizovani zbog transfuzije krvi ili operacije kako biste zaustavili krvarenje.

Infekcija. Retko, bakterije mogu ući u trbušnu šupljinu ili krvotok.

Slučajna povreda organa u blizini. U retkim slučajevima, igla može da zakači drugi unutrašnji organ, kao što je žučni mehur ili pluća, tokom biopsije jetre.

Kod transjugularnog postupka, tanka cev se ubacuje kroz veliku venu u vrat i prenosi dole u ​​venu koja prolazi kroz jetru. Ako imate transjugularnu biopsiju jetre, ostali retki rizici uključuju:

Nakupljanje krvi (hematoma) u vratu. Krv se može izliti oko mesta gde je kateter ubačen, što potencijalno izaziva bol i oticanje.

Privremeni problemi sa živcima lica. Retko transjugularni postupak može ozlediti živce i uticati na lice i oči, uzrokujući kratkoročne probleme, poput opuštenog kapka.

Privremeni problemi sa glasom. Možda ste hrapavi, slab ili gubite glas nakratko.

Punkcija pluća. Ako vam se igla slučajno zabije u pluće, rezultat može biti kolabirano pluće (pneumotoraks).

Kako se pripremate

Pre biopsije jetre, sastaćete se sa lekarom i razgovarati o tome šta da očekujete tokom biopsije. Ovo je pravo vreme da postavite pitanja u vezi sa postupkom i budete sigurni da razumete rizike i koristi.

Prestanite sa uzimanjem određenih lekova

Kada se sastanete sa lekarom, donesete listu svih lekova koje uzimate, uključujući lekove bez recepta, vitamine i biljne dodatke. Pre biopsije jetre verovatno ćete tražiti da prestanete sa uzimanjem lekova i dodataka koji mogu povećati rizik od krvarenja, uključujući:

Aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin IB, drugi) i određena sredstva za ublažavanje bolova

Lekovi za smanjenje krvi (antikoagulansi), poput varfarina (Coumadin)

Određeni dodaci prehrani koji mogu povećati rizik od nekontrolisanog krvarenja

Vaš lekar ili medicinska sestra obavestiće vas ako trebate privremeno da izbegnete neke od drugih lekova.

Pretrage krvi pre biopsije

Pre biopsije, napravićete test krvi kako biste proverili sposobnost krvi za zgrušavanje. Ako imate problema sa zgrušavanjem krvi, možda će vam se dati lek pre biopsije da bi se smanjio rizik od krvarenja.

Pre početka postupka prestanite da jedete i pijete

Možda će biti zatraženo da ne pijete i ne jedete šest do osam sati pre biopsije jetre. Neki mogu pojesti lagani doručak.

Pripremite se za oporavak

Možda ćete dobiti sedativ pre biopsije jetre. Ako je to slučaj, dogovorite se da vas neko odvede kući nakon postupka. Neka neko ostane kod vas ili vas proverava tokom prve noći. Mnogi lekari preporučuju ljudima da provedu prvo veče u roku od sat vremena vožnje od bolnice u kojoj se obavlja biopsija, u slučaju da se razvije komplikacija.

Šta možete očekivati

Šta možete očekivati tokom biopsije jetre zavisiće od vrste postupka koji ćete provesti. Perkutana biopsija jetre je najčešća vrsta biopsije jetre, ali to nije opcija za sve. Vaš lekar može da preporuči drugačiji oblik biopsije jetre ako:

Imate istoriju ili verovatnoću da imate krvarenja ili poremećaje zgrušavanja krvi

Možda će imati tumor koji uključuje krvne sudove u jetri

Imate nenormalnu količinu tečnosti u vašem trbuhu (ascites)

Veoma ste gojazni

Imate infekciju jetre

Pre postupka

Biopsija jetre radi se u bolnici ili ambulanti. Verovatno ćete stići rano ujutro. Vaš zdravstveni tim pregledaće vašu istoriju bolesti, uključujući lekove koje uzimate.

Neposredno pre biopsije:

Postavite IV liniju, obično u venu na ruci, kako biste mogli da vam daju lekove ako su vam potrebni

Moguće je da će vam dati sedativ koji će vam olakšati opuštanje tokom postupka

Po potrebi koristite toalet, jer ćete nakon postupka morati ostati u krevetu nekoliko sati.
Tokom postupka

Koraci uključeni u biopsiju jetre variraju u zavisnosti od tipa:

Perkutana biopsija.
Da biste započeli postupak, lekar će locirati vašu jetru dodirom na trbuhu ili pomoću ultrazvučnih slika. U određenim situacijama, ultrazvuk se može koristiti tokom biopsije kako bi se igla usmerila u vašu jetru. Lećićete na leđa i desnu ruku postaviti iznad glave na stolu. Vaš lekar će primeniti lek za ubod na područje gde će igla biti ubačena. Zatim doktor napravi mali rez u dnu vašeg rebra sa desne strane i ubacuje iglu za biopsiju. Sama biopsija traje samo nekoliko sekundi. Kada igla brzo prođe kroz i iz jetre, od vas će se tražiti da zadržite dah.

Transjugularna biopsija.
Ležićete na leđima na rendgenskoj tabli. Vaš lekar primenjuje otečen lek na jednu stranu vrata, pravi mali rez i ubacuje fleksibilnu plastičnu cev u vašu jugularnu venu. Cev je nanizana niz jugularnu venu i u veliku venu u jetri (jetrenu venu). Potom vaš lekar ubrizga kontrastnu boju u cev i napravi niz rendgenskih snimaka. Boja se prikazuje na slikama, omogućavajući lekaru da vidi jetrenu venu. Zatim se kroz cev provuče igla za biopsiju, a jedan ili više uzoraka jetre uklanjaju se. Kateter se pažljivo uklanja, a rez na vašem vratu prekriven je zavojem.

Laparoskopska biopsija.
Tokom laparoskopske biopsije verovatno ćete primiti opšte anestetike. Bićete postavljeni na leđima na operativnom stolu i lekar će vam napraviti jedan ili više malih rezova u trbuhu. Kroz rezove se ubacuju posebni alati, uključujući sitnu video kameru koja projektuje slike na monitoru u operacijskoj sali. Doktor koristi video snimke da usmeri alate do jetre za uklanjanje uzoraka tkiva. Alat se uklanja, a rezovi se zatvaraju šavovima.

Posle postupka

Nakon biopsije možete očekivati:

Odvodjenje u sobu za oporavak, gde će medicinska sestra nadgledati vaš krvni pritisak, puls i disanje

Ležite mirno dva do četiri sata ili duže ako ste imali postupak transjugulacije

Osetićete malo bolova gde je igla ubačena, a može trajati čak nedelju dana

Neka vas neko odveze kući, jer nećete moći da vozite dok dejstvo sedativa ne prodje

Izbegavajte da dižete više od 10 do 15 kilograma tokom jedne nedelje

Budite u stanju da se postepeno vratite svojim uobičajenim aktivnostima tokom perioda od nedelju dana

Rezultati

Tkivo jetre ide u laboratoriju da ga pregleda lekar koji je specijalizovan za dijagnostikovanje bolesti (patolog). Patolog će tražiti znake bolesti i oštećenja jetre. Izveštaj sa biopsije trebalo bi da se vrati iz laboratorija za patologiju u roku od nekoliko dana do nedelju dana. U praksi je to malo duže.

Nakon sledeće posete, lekar će vam objasniti rezultate. Možda vam je dijagnostifikovana bolest jetre, ili vam bolest jetre može dati stepen ostećenja ili stepena na osnovu težine – blaga, umerena ili teška. Vaš lekar će razgovarati o tome koji tretman, ako postoji je potreban.

Dragisa Zekic
Tel: 063 764 1050
Udrruženje Hepatitis Hilfe

Poslednje Novosti