Hepatitis C

Lekom Sofosbuvir/Velpatasvir za 14 dana PCR negativan- Udruženje Hepatitis Hilfe Srbija

Indijskim lekom Sofosbuvir/Velpatasvir (Epclusa) pacijent za 14 dana izbacio virus hepatitisa c- PCR negativan. U Srbiji. Lečenje je započeto 10.Jula sa preko milion kopija. Nakon sedam dana( 17.Jul) uradjen HCV PCR RNK test koji je pokazao oko 80 hiljada kopija. Nakon nedelju dana (24. Jul) pacijent je ponovo uradio HCV PCR RNK test i nije detektovano prisustvo virusa. HCV PCR RNK test negativan. Ovo su zaista neverovatno dobri rezultati koji samo potvdjuju efikasnost DAA lekova. Dakle za samo 14 dana ( 14 tableta) pacijent je izbacio virus. Naravno, terapija mora da se pije uvek do kraja u zavisnosti da li je prepisano 12 ili 24 nedelje tretmana. U poruci je pacijent napravio grešku ali to se može jasno videti u PCR testovima. Naime zamenio je iu/ml sa kopijama . Inače, jedna iu/ ml = 4 kopije što se takodje može videti na testovima

Hteo sam da podelim ovo sa svima vama a pogotovo što kod ovog pacijenta imamo i PCR testove pre početka terapije, 7 dana od početka i nakon 14 dana od započinjanja terapije kada je PCR test bio negativan.

Lek Sofosbuvir 400mg/Velpatasvir 100mg se koristi u lečenju svih genotipova virusa C ( pangenotip lek) . Stopa izlečenja je oko 98 %.

Dragiša Zekić Tel : 063 764 1050 Udruženje Hepatitis Hilfe Srbija World Hepatitis Alliance member

Poslednje Novosti