Hepatitis C

Lečenje Hepatitisa C. Benigni tumor jetre.

Blagovremenim izlečenjem hepatitisa c lekovima Sofosbuvir/Velpatasvir i Sofosbuvir/Ledipasvir sprečićete mnoge probleme kao što su tumori jetre a ako je već došlo do toga usporićete dalju progresiju bolesti.
Benigni tumori jetre
Benigni tumori jetre su relativno česti. Većina njih je asimptomatska, ali neke mogu izazvati hepatomegaliju, anksioznost u gornjem desnom kvadrantu ili intraperitonealno krvarenje. Većina se slučajno otkriva ultrazvukom ili drugim pregledima. Testovi funkcije jetre su obično normalni ili blago poremećeni. Dijagnoza se obično postavlja sa vizuelnim pregledima, ali je ponekad potrebna biopsija. Lečenje se ne izvodi rutinski.

Hepatocelealni adenom je najvažniji benigni tumor koji se prepoznaje. Prvenstveno se javlja kod žena generativne dobi, posebno onih koje uzimaju oralne kontraceptive. Većina adenoma je asimptomatska, ali mogu izazvati veću nelagodu u gornjem desnom kvadrantu. Oni se retko manifestuju peritonitisom i šokom zbog rupture i intraperitonealnog krvarenja. Retko se prevodi u maligne. Dijagnoza se često izvodi ultrazvukom ili CT, ali obično je potrebna biopsija. Кontraceptivi povezani sa adenom često se povlače kada se droga ukine. Neke vlasti preporučuju resorpciju subkapsularnog adenoma.

Fokalna nodularna hiperplazija je lokalizovani hamart koji vas histološki može podsjetiti na makronodularnu cirozu. Dijagnoza se postavlja sa MR ili CT sa kontrastom, ali može biti potrebna biopsija. Lečenje je retko potrebno.

Ostali benigni tumori su obično mali i asimptomatski i javljaju se kod 1-5% odraslih. Oni često imaju vaskularni izgled i mogu se naći slučajno ultrazvukom, CT ili MR. Ruptura je retka, čak i kod velikih tumora, a lečenje generalno nije indicirano. Кod dece, veliki hemangiomi ponekad dovode do arteriovenskog šanta koji je dovoljan da izazove zatajenje srca i ponekad čak i konzumiranje koagulopatije. Adenomi benignog žučnog mjehura i razni rijetki mezenhimski tumori mogu često ometati hepatobilijarni sistem.

Poslednje Novosti