Hepatitis C

Hepatitis c – Korisno bilje za zaštitu jetre i detoksikaciju

Bilje za čišćenje jetre
Određeno bilje može ublažiti neke simptome hepatitisa C i pomoći u zaštiti jetre, ali postoje i biljke koje biste mogli izbjeći jer mogu biti toksični za vašu jetru.

Biljke koje mogu biti korisne za ljude sa hepatitisom C.

U ovom odeljku su navedene biljke koje su bezbedne za konzumiranje osobama sa hepatitisom C, i takođe je naznačeno koliko dokaza postoji u prilog njihovim potencijalnim koristima. To nije iscrpna lista i sadrži samo bilje sa nekim dokazima koji potvrđuju njihova svojstva.

Sok od aloe vere

Sok od aloe vere ima antioksidativna svojstva koja mogu smanjiti oksidativni stres i smanjiti nivo šećera u krvi. Ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da sok od aloe vere može biti štetan.

Artičoka

Studije pokazuju zaključak da artičoka može smanjiti toksičnost jetre. Smatra se da je to rezultat njegovog kvaliteta kao antioksidansa.

Ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da artičoka može biti štetna.

Astralagus

Postoje dokazi da astralagus može smanjiti oksidativni stres u jetri, iako su istraživanja njegovih svojstava ograničena.

Nema dokaza koji ukazuju na to da šisandra može biti štetna.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice povezan je sa snižavanjem nivoa šećera u krvi, ali takođe može razblažiti krv pa ga treba izbegavati ako uzimate lekove za razređivanje krvi.

Maslačak

Ekstrakt vode iz lista maslačka smatra se umanjivanjem oksidativnog stresa i upale.

Ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da ekstrakt maslačka može biti štetan.

Zeleni čaj

Generalno se smatra da je zeleni čaj koristan za jetru jer sadrži veliku količinu antioksidanata koji mogu imati zaštitni efekat.

Nekoliko studija podržava terapeutske efekte zelenog čaja na jetru. Sveobuhvatna analiza svih dosadašnjih dokaza pokazala je da pijenje zelenog čaja može smanjiti rizik od razvoja različitih oboljenja jetre, uključujući hepatocelularni karcinom, cirozu i hroničnu bolest jetre.

Jedna studija je pokazala da ekstrakt zelenog čaja može biti toksičan za jetru, ali to se odnosi na ekstrakt iz zelenog čaja koji se može uzeti kao tablete. Nema dokaza koji ukazuju na to da pijenje zelenog čaja može biti štetno.

Mlečni čičak (silimarin)

Smatra se da je mlečni čičak protivupalno sredstvo koje takođe može pomoći u detoksikaciji vaše jetre. Vidljivo je da ima blagotvorno dejstvo na osobe sa hroničnom bolesti jetre jer je antioksidans. Brojne kliničke studije su takođe sugerisale da može inhibirati napredovanje hepatocelularnog karcinoma.

Sigurno je da silbinin (aktivni sastojak u mlijeku čička) ima svojstva koja mogu biti korisna za vašu jetru. Međutim, postoje oprečna mišljenja o njenoj efikasnosti jer nema konkretnih dokaza koji konačno dokazuju njene efekte.

Ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da mlečni čičak može biti štetan.

Schisandra

Schisandra je povezana sa smanjenjem oksidativnog stresa u jetri, iako su istraživanja o njenim svojstvima ograničena. Ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da šisandra može biti štetna.

Кurkuma

Кurkuma se široko koristi kao začin u južnoazijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Hemikalija u kurkumi zvana kurkumin može biti korisna za jetru.

Studije pokazuju da kurkuma može poboljšati funkciju jetre detoksikacijom. To se može dogoditi jer kurkumin pojačava izlučivanje holesterola u žuči što poboljšava efikasnost hepatobiliarnog sistema i stoga ubrzava uklanjanje toksina iz sistema.

Takođe se smatralo da kurkumin inhibira prenos hepatitisa C između ćelija (bez obzira na genotip). To čini utičući na fluidnost membrane koja narušava vezivanje i fuziju virusa.

Ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da kurkuma može biti štetna.

Otrovno bilje

Sledeće biljke su povezane sa hepatotoksičnošću, što znači da su toksične za jetru. Hepatotoksičnost je hemijski uzrokovan oštećenje jetre. To nije iscrpna lista, ali ovo su biljke za koje je akademskim studijama procijenjeno da su toksične za jetru.

• Crni kohoš
• Čaparral (napravljen od lišća grma kreozota ili maslinovog drveta)
• Кineska kapica lubanje
• Gavez
• Distrakt (Atractilis gummifera)
• Germander
• Veliki celandin

Dragisa Zekic – Udruženje Hepatitis Hilfe – Tel: 063 764 10 50 – World Hepatitis Alliance member

Hepatitis C i korisne biljke za regeneraciju jetre

Poslednje Novosti