Hepatitis C

Koliko vremena nakon terapije Sofosbuvir/Velpatasvir možete da zatrudnite

Hepatitis C, trudnoća i bebe

Mogu li imati bebu ako imam hepatitis C?
Hep C obično neće uticati na vašu sposobnost da zatrudnite. Veoma mali broj beba bi se mogao roditi sa hepatitisom C, ali polovina njih će izlečiti hep C u prvoj godini.

Ali ako imate cirozu jetre , i želite da zasnujete porodicu, razgovarajte sa svojim infektologom ili specijalistom ginekologom pre nego što zatrudnite.

Testiranje na hep C kada ste trudni
Кada ste trudni, verovatno ćete dobiti mnogo testova. Кao deo ovoga, verovatno ćete biti testirani na hep C. Prvi test na hep C (test na antitela) će vam reći da li ste ikada imali hep C. Ako prvi test bude pozitivan, od vas će biti zatraženo da uradite još jedan test . Drugi test za hep C (PCR test) će vam reći da li sada imate hep C. Vaš lekar ili medicinska sestra će tada raditi sa vama kako biste vi i vaša beba bili što je moguće zdraviji tokom trudnoće i porođaja.

Како се хеп Ц преноси на бебе?
Већина беба није у опасности да добију мамин хепатитис Ц. Од свих мајки са хепатитисом Ц, мање од 6 од 100 беба ће се родити са хепатитисом Ц.

Хеп Ц се преноси путем крви у крв . Ако се беба роди са хепатитисом Ц, он ће бити пренет или у материци или током порођаја.

Хеп Ц се не преноси на вашу бебу кроз мајчино млеко. Мајке се подстичу да доје без обзира на то да ли имају хепатитис Ц. Ако су вам брадавице напукле и крваре, престаните са дојењем док не излече.

Da li će mi trebati carski rez ako imam hepatitis C?
Ne, i dalje možete imati prirodan porođaj ako imate hepatitis C. Nema koristi ni za vas ni za vašu bebu ako imate porođaj carskim rezom. Lekari bi i dalje mogli preporučiti carski rez iz drugih medicinskih razloga, ali ne zato što imate hepatitis C.

Кada testirati bebu na hep C
Vaša beba će morati da se testira na hep C samo ako ste imali hep C dok ste bili trudni.

Vaša beba se može testirati na PCR sa 8 nedelja, a zatim sa 14 nedelja. Ovo će pokazati da li vaša beba ima hep C u vreme testova. Bebe rođene sa hepatitisom C imaju 50% šanse da se izleče u prvoj godini. Sa 18 meseci vaša beba može da uradi test na antitela da proveri da li je uklonila virus.

Šta se dešava ako se moja beba rodi sa hepatitisom C?
Ako se beba rodi sa hepatitisom C, imaće 50% šanse da prirodno izleči infekciju. To će se dogoditi u prvih 12 meseci njihovog života.

Deca sa hroničnim hepatitisom C će imati koristi od posete pedijatru (specialistu za zdravlje dece) koji može da prati njihov hep C. Hep C u detinjstvu je blag sa vrlo malo upale jetre.

Nema potrebe da govorite drugim ljudima o hep C statusu vašeg deteta. To znači da ne morate da kažete drugim članovima porodice, osoblju za brigu o deci, školama, bebisiterkama, prijateljima deteta ili sportskim grupama i aktivnostima

Da li treba da izbegavam lečenje hepatitisa C tokom trudnoće?
Ne preporučuje se DAA tretman trudnica ili žena koje doje. Preporučuje se da žene sačekaju 4 nedelje nakon tretmana pre nego što pokušaju da zasnuju porodicu i zatrudne.

Veoma je važno da razgovarate sa svojim lekarom o lečenju, trudnoći i kontracepciji.

Dragiša Zekić – Udruženje Hepatitis Hilfe World Hepatitis Alliance member – Savez Udruženja Pacijenata Srbije Tel: 063 764 1050

Hepatitis C i trudnoća i lečenje hepatitisa c lekom Sofosbuvir/Velpatasvir

Poslednje Novosti