Hepatitis C

Koliko krvi je potrebno za prenošenje hepatitisa c – Kako se prenosi


Hepatitis c se prenosi isključivo kontaktom sa zaraženom krvlju. Dakle, krv na krv. Seksualnim putem se ne prenosi osim ako i tu ne postoji krv .
Možete li ga dobiti od ogrebotine ili posekotine?
Možete li ga dobiti ponovnim korišćenjem igala?
Možete li ga dobiti od osušene krvi?

Testiranja na Hepatitis C i lečenje

Virus hepatitisa C je infekcija koja izaziva upalu jetre. To je ozbiljno stanje koje treba lečiti kako bi se izbegli ishodi kao što su ciroza i rak jetre.

To je virus koji se prenosi krvlju, što znači da se može preneti samo kontaktom sa krvlju koja nosi virus. Važno je identifikovati načine na koje možete doći u kontakt sa hepatitisom C. Ovo znanje može vam pomoći da praktikujete zdrave navike kako biste izbegli zarazu virusom.

Evo nekoliko odgovora na često postavljana pitanja o prenošenju hepatitisa C da biste zaštitili sebe i druge.

Кako se hepatitis C prenosi krvlju?
Možete dobiti hepatitis C ako vaša krv dođe u kontakt sa krvlju nekoga ko ima virus. Ovaj kontakt omogućava virusu da uđe u vaš krvotok.

Virus, kada uđe u vaše telo, ciljaće na vašu jetru i može izazvati simptome kao što su groznica, bolovi u mišićima, umor, nedostatak apetita i bol u stomaku. Međutim, možda nećete odmah primetiti simptome. Hepatitis C se dijagnostikuje testom krvi i može se lečiti.

Hepatitis C se može preneti putem:

zajedničke igle
nesterilizovana oprema za pirsing ili tetoviranje
porođaj, ako roditelj ima hepatitis C
seksualni kontakt koji uključuje razmenu krvi
delili lične predmete poput brijača ili četkica za zube
medicinske procedure koje uključuju transfuziju krvi koje su se dešavale pre 1992. godine
povrede ubodom igle u zdravstvenom okruženju
U ovim slučajevima, tragovi krvi koja nosi virus hepatitisa C mogu ući u krvotok.

Možete preduzeti mere predostrožnosti izbegavanjem deljenja igala, sterilizacijom bilo koje zajedničke opreme i korišćenjem metoda barijere prilikom upuštanja u seksualni kontakt.

Možete li dobiti hepatitis C od ogrebotine ili male posekotine?
Ovo je moguće ali nije verovatno. Virusom se možete zaraziti kroz bilo koju otvorenu ranu koja dođe u kontakt sa krvlju nekoga ko ima hepatitis C. To uključuje otvorenu ogrebotinu ili malu posekotinu. Čišćenje i pokrivanje posekotina može vam pomoći da izbegnete svaki mogući kontakt.

Pažljivo razmislite da li ćete koristiti higijenske predmete druge osobe, kao što su brijači, grickalice za nokte, četkice za zube ili lična medicinska oprema. Možete dobiti hepatitis C ako delite predmete koji su možda došli u kontakt sa tragovima krvi koji nose virus.

Iako je ovaj tip prenosa manji rizik od drugih načina zaraze virusom, dobra je praksa izbegavati deljenje ovakvih proizvoda. Imajte na umu da krv druge osobe može biti na predmetu čak i ako ga ne vidite.

Ako morate da delite ove predmete, očistite ih i dezinfikujte pre upotrebe da biste izbegli zarazu hepatitisom C ili drugim infekcijama.

Pored toga, izbegavajte da dođete u kontakt sa nečijim korišćenim zavojima ili proizvodima za period kao što su ulošci i tamponi.

Možete li dobiti hepatitis C koristeći istu iglu kao neko drugi?
Upotreba injekcionih droga je najčešći put

Кada sebi ubrizgate drogu, igla razbija površinu vaše kože i dolazi u kontakt sa krvlju.

Nikada ne bi trebalo da delite igle sa drugima i uvek koristite novu ili dezinficiranu iglu ako je ubrizgavate u kožu.

Ako se igla ponovo upotrebi bez odgovarajuće sterilizacije, ostatak od prethodne injekcije ostaje na igli i može ući u krvotok drugog korisnika.

Odložite korišćene igle ili špriceve ​​koristeći kantu za oštre predmete.

Uverite se da objekti koji pružaju tetovaže, pirsing ili druge usluge koje probijaju površinu vaše kože koriste novu ili dezinficiranu opremu za svakog pojedinca.

Možete li dobiti hepatitis C ako dodirnete osušenu krv?
Možda je moguće dobiti hepatitis C ako dođete u kontakt sa osušenom krvlju. Istraživači su u studiji iz 2014. istraživali koliko dugo hepatitis C može da živi na sobnoj temperaturi i otkrili da virus može ostati infektivan do 6 nedelja.

Predmeti koji su došli u kontakt sa krvlju moraju biti odbačeni ili očišćeni antiseptikom — i od suštinskog je značaja da koristite antiseptičke proizvode u pravoj koncentraciji kako biste bili sigurni da su efikasni. Razređeni antiseptici neće pravilno očistiti korišćene predmete.

Najsigurniji pristup je izbegavanje upotrebe bilo kog proizvoda koji je možda došao u kontakt sa tuđom krvlju.

Virus hepatitisa C se prenosi kroz kontakt sa krvlju koja nosi virus.

Da biste smanjili rizik od zaraze ovim virusom, izbegavajte deljenje igala ili predmeta za ličnu negu poput brijača ili četkica za zube. Ako radite tetovažu ili pirsing, uverite se da ustanova koristi novu ili dezinficiranu opremu kako biste izbegli izlaganje hepatitisu C. Кoristite kondome ili druge metode barijere tokom seksualnog kontakta. Dragiša Zekić – Tel: 063 764 1050 – Udruženje Hepatitis Hilfe – World Hepatitis Alliance member

Poslednje Novosti