Hepatitis C

Koliko je čest prenos hepatitisa c seksualnim putem?

Prevencija, lekovi i lečenje hepatitisa c u Srbiji. Hepatitis C se prenosi prvenstveno izlaganjem krvi koja sadrži virus hepatitisa C. Trenutna istraživanja sugerišu da ako ste u dugotrajnoj, monogamnoj vezi sa partnerom koji ima hepatitis C, rizik od zaraze hepatitisom C je prilično nizak – osim ako nemate virus humane imunodeficijencije (HIV).

Za parove koji ne menjaju partnere a gde jedan od partnera ima hepatitis američka agencija za kontrolu i prevenciju bolesti( CDC) ne preporučuje rutinsku upotrebu kondoma za sprečavanje prenosa hepatitisa c. Naravno, osim u slučajevima gde postoje otvorene ranice, tokom menstrualnog ciklusa i analnog seksa. Dakle, hepatitis c je gototovo nemoguće preneti seksualnim putem kod parova koji ne menjaju partnere a u to sam se i lično uverio ovde u Srbiji u razgovoru sa preko 500 partnera gde je jedan od partnera imao Hepatitis C.
Za monogamne parove, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ne preporučuju rutinsku upotrebu kondoma za sprečavanje prenosa hepatitisa C. Ali parovi bi trebalo da izbegavaju da dele britve, četkice za zube i škare za nokte. Vaš rizik takođe može biti veći ako imate odnos tokom menstruacije ili ako imate analni seks, što će verovatno izazvati krvarenje.

Rizik od zaraze hepatitisom C značajno se povećava ako imate HIV. Takođe, rizik od prenosa je veći ako imate višestruke kratkoročne seksualne veze sa partnerima koji imaju hepatitis C. U ovim okolnostima, CDC preporučuje rutinsku upotrebu kondoma kako bi smanjio rizik od prenosa.

Ako ste zabrinuti zbog hepatitisa C, obratite se svom lekaru. Hepatitis C se može dijagnostikovati jednostavnim testom krvi. Lečenje može uključivati lekove koji pomažu u čišćenju virusa iz krvotoka i na kraju vas izleče od hepatitisa C.

Dragiša Zekić Udruženje Hepatitis Hilfe Tel: 063 764 1050 World Hepatitis Alliance member

Rizik od prenosa hepatitisa c seksualnim putem

Poslednje Novosti