Skip to content

Kako ishrana utiče na hepatitis c

Lekovi za Hepatitis c Sofosbuvir/Velpatasvir i Sofosbuvir/Ledipasvir izbacuju virus ali ishrana je takodje veoma bitna baš kao i fizička aktivnost.

Oni koji pate od hepatitisa C mogu imati koristi od konzumiranja ishrane sa raznim povrćem, zajedno sa celovitim žitaricama i izvorima nezasićenih masti.
Hepatitis C koji utiče na ishranu osobe obično spada u jednu od sledećih kategorija :

Lečenje interferonom : Neželjeni efekti ove vrste lečenja mogu da uključuju gubitak apetita, mučninu, povraćanje i upalu usta i grla.
Ciroza : Osobe sa cirozom često imaju gubitak apetita i energije. Oni se mogu loše hraniti i možda će trebati ograničiti soli u ishrani.
Ostala zdravstvena stanja : Druga zdravstvena stanja zajedno sa hepatitisom C mogu značiti promenu ishrane. Ova stanja uključuju visok krvni pritisak , srčane bolesti , dijabetes ili bolesti bubrega.
U većini slučajeva hepatitisa C nije neophodna posebna ishrana . Međutim, loša ishrana u kombinaciji sa hepatitisom C može dovesti do daljeg oštećenja jetre.

Prekomerna težina može dovesti do masne jetre. U kombinaciji sa hepatitisom C, to može rezultirati cirozom.

Кonzumiranje alkohola je još jedan faktor koji može povećati oštećenje jetre , pa se onima koji pate od hepatitisa C savetuje da prestanu da piju alkohol ili da ograniče unos.

Pored toga, ljudi sa hepatitisom C imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa . To znači da je zdrava ishrana još presudnija za smanjenje telesne masti i kontrolu šećera u krvi.

Zdrava ishrana može poboljšati zdravlje jetre osobe sa hepatitisom C i umanjiti šansu za razvoj ciroze. Dobro jedenje pomaže u održavanju imunog sistema jakim za borbu protiv bolesti.

Ishrana
Iako većina ljudi sa hepatitisom C ne zahteva posebnu ishranu, postoje određene namirnice koje ljudi mogu jesti da bi održali dobro zdravlje jetre.

Voće i povrće
Zeleno lisnato povrće, uključujući kelj, kupus i španać, može biti posebno korisno za osobe sa hepatitisom C.
Zdrava i uravnotežena ishrana treba da sadrži dosta voća i povrća. Ove grupe hrane pune su potrebnih vitamina i minerala koji omogućavaju jetri da pravilno funkcioniše.

Sveže voće i povrće su idealni, ali mogu biti i smrznuti ili konzervirani. Ljudi bi trebalo da imaju za cilj da konzumiraju najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno.

Listnasto zeleno povrće može umanjiti sastav masnih kiselina u jetri, pa su posebno korisni osobama sa hepatitisom C. Dobri primeri uključuju kelj , španać i kupus.

Listnasto zeleno povrće je izvor gvožđa koji može biti štetan za one sa hepatitisom C ako se konzumira u višku. Iako je malo verovatno da bi osoba pojela dovoljno lisnatog zelenila da izazove preopterećenje gvožđem, osobe sa oštećenjem jetre možda žele da nadgledaju njihov unos. Lekar ili dijetetičar može pomoći osobi da odredi pravu količinu za njih.

Protein
Dobijanje adekvatnih količina proteina je važno jer pruža energiju i može zadržati osećaj sitosti. Zamena dela jednostavnih ugljenih hidrata proteinima je dobar način da se smanji rizik od stanja poput dijabetesa.

Dobri izvori proteina uključuju:

ćuretina
riba
tofu
jaja
sir
pasulj
orasi i semenke
Mlečni proizvodi takođe pružaju protein, kalcijum i vitamin D . Verzije mlečnih proizvoda sa malo masti ili bez masti su najbolji izbor za osobe sa hepatitisom C. Ljudi bi trebalo da ograniče mlečne proizvode sa dodatkom šećera.

Složeni ugljeni hidrati
Žitarice, hleb i žitarice su svi primeri složenih ugljenih hidrata i prepuni su B vitamina i minerala, kao i cinka i vlakana.

Složeni ugljeni hidrati uključuju:

braon pirinač
ovsena kaša
celi zob
cela raži
celo zrno
divlji pirinač

Hrana koju treba izbegavati
Postoje i stvari koje bi ljudi koji boluju od hepatitisa C trebali pokušati izbeći ili ih ograničiti u prehrani zbog učinaka koji mogu imati na jetru.

Gojaznost
Treba izbegavati zasićene masti koje se nalaze u mesu, brzoj hrani i proizvodima za užinu.
Male količine masti i ulja važne su za skladištenje energije, zaštitu telesnih tkiva i transport vitamina u krvi.

Međutim, masnoća takođe može izazvati nepravilnosti, poput nakupljanja masti u jetri, što dovodi do ciroze.

Osobe sa hepatitisom C treba da pokušaju da konzumiraju nezasićene masti, poput onih u orasima i semenkama, maslinovom ulju i ribljem ulju .

Najbolje je ograničiti zasićene masti, poput onih koje se nalaze u mesu, punim masnim mlečnim proizvodima, brzoj hrani i kolačićima.

So
Nadzor unosa soli važan je za osobe sa hepatitisom C. Za osobe sa cirozom, posebno smanjenje natrijuma je bitno za ograničavanje nakupljanja tečnosti u trbuhu, što je poznato i kao ascites.

Da bi smanjili unos soli, osoba treba da izbegava jesti prerađenu ili pakovanu hranu.

Šećer
Smatra se da postoji veza između hepatitisa C i nivoa šećera u krvi, što može povećati rizik od razvoja dijabetesa.

Jetra pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Hrana sa visokim sadržajem šećera, poput peciva, deserta i bombona, visoko je kalorična, ali ima malu ili nikakvu nutritivnu vrednost i može izazvati povećanje šećera u krvi.

Gvožđe
Ljudi koji imaju hronični hepatitis C imaju problema sa oslobađanjem gvožđa. Višak gvožđa može izazvati preopterećenje u krvi i organima.

Gvožđe je važno za funkcionisanje organizma, pa ga ne treba u potpunosti eliminisati. Smanjivanje unosa hrane bogate gvožđem, poput crvenog mesa, jetre i žitarica obogaćenih gvožđem može biti preporučljivo.

Dodaci
Najbolji način da ljudi dobiju vitamine i minerale je putem hrane, ali dodaci mogu biti od koristi osobama sa hepatitisom C, posebno ako imaju gubitak apetita.

Ljudi bi trebalo da razgovaraju sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodataka, jer mogu imati interakciju sa drugim lekovima i mogu biti opasni ako se uzimaju u velikim dozama.

Izbegavati
Većina ljudi sa hepatitisom C neće morati da se pridržavaju posebne ishrane, osim ako im jetra nije oštećena. Međutim, zdrava ishrana može da pomogne u upravljanju hepatitisom C i spreči razvoj komplikacija i povezanih stanja.

Naročito je važno izbegavati masnu hranu i alkohol ako je osoba zabrinuta za svoje zdravlje jetre. Lekar ili dijetetičar može pomoći pojedincu da razvije personalizovani plan ishrane koji im odgovara.

Dragiša Zekić

Tel: 063 764 1050

Udruzenje Hepatitis Hilfe Srbija

World Hepatitis Alliance member

Leave a Comment





*

code