Hepatitis C

Hepatitis C – Šta je izlečenje?

Izlečenjem se smatra ako je PCR test negativan 12 nedelja nakon terapije. Procenat izlečenja hepatitisa c lekom Sofosbuvir/Velpatasvir je 98%

Nakon tretmana, imate veoma velike šanse da izlečite hepatitis C, ali i dalje morate da razmotrite ova važna pitanja.

POTVRĐIVANJE REZULTATA LEČENJA
Morate da uradite PCR test za otkrivanje virusa 12 nedelja nakon završetka lečenja da biste proverili da li ste izlečeni. VEOMA JE VAŽNO uraditi ovaj test nakon tretmana. Ne možete znati da je lečenje uspelo ako ne uradite PCR test 12 nedelja nakon završetka terapije. Možete to sigurno saznati pomoću konačnog PCR testa SVR 12.

RIZIК OD PONOVNOG DOBIJANJA HEPATITISA C
Nakon što izlečite svoj hepatitis C (budući izlečen), nećete imati imunitet koji bi vas zaštitio od ponovnog dobijanja. Možete smanjiti rizik od ponovnog dobijanja hepatitisa C izbegavanjem krvnog kontakta sa drugim ljudima.

TEКUĆE OŠTEĆENJE JETRE
Ako ste izlečeni od hepatitisa C, možda i dalje imate postojeće oštećenje jetre. I dalje ćete imati rizik od raka jetre ako imate cirozu, čak i nakon što ste izlečeni od hepatitisa C. Ako imate ozbiljno oštećenje jetre kao što je ciroza, preporučljivo je da nastavite da posećujete kliniku za jetru ili specijaliste koji će vam pružiti stalnu negu i praćenje. Vaš specijalista će verovatno predložiti da se pregled fibroskena uradi svakih šest meseci.

AКO TRETMAN NIJE USPEŠAN
Lečenje ne leči uvek hepatitis C i neuspešno je u oko 3 od svakih 100 slučajeva. Ovo se može dogoditi iz mnogo različitih razloga, uključujući vašu genetiku, mutaciju virusa ili ako propustite neke tablete tokom lečenja. Važno je zapamtiti:

ne postoji ograničenje koliko puta pacijent može pristupiti ovim tretmanima
nema dokaza koji sugerišu da ako tretman nije uspeo prvi put, nikada neće uspeti.
Specijalisti za jetru će učiniti sve što mogu da osiguraju da svi budu izlečeni od hepatitisa C. Specijalisti za jetru koriste pristup tretmana „niko neće biti ostavljen“.

Vaš lekar će vas uputiti kod specijaliste za jetru ako niste izlečeni od hepatitisa C. Specijalista će vas posavetovati o vašim drugim opcijama lečenja. Ovo može uključivati upotrebu drugog leka za lečenje ili istog tretmana, ali sa dodatkom Ibavira (ribavirina). Za sve informacije u slučaju neuspešnog lečenja možete nam se obrstiti na broj telefona 063 764 1050 Dragiša Zekić Udruženje Hepatitis Hilfe – World Hepatitis Alliance member – Savez Udruženja Pacijenata Srbije

Poslednje Novosti