Hepatitis C

Hepatitis C rak jetre

Hepatitis c je jedan od vodećih uzroka karcinoma jetre a pacijenti sa cirozom su u povećanom riziku. Većina pacijenata sa rakom jetre treba da leči hepatitis c DAA lekovima .
Smatra se da se 25% hepatocelularnog karcinoma (HCC ili karcinom jetre) globalno može pripisati virusu hepatitisa C (HCV). Tačna veza između infekcije hepatitisom C i raka jetre je nejasna. Još uvek postoji sumnja da li hepatitis C zaista izaziva rak jetre. Trenutni medicinski stav je da hepatitis C najverovatnije stvara uslove za razvoj raka jetre. Ovi uslovi su:

Lekovi i lečenje hepatitisa c u Srbiji

• Prisustvo hepatitisa C u jetri izaziva veliki obrt ćelija jetre. Dva su razloga za ovo. Prvo, virus stalno ubija ćelije i tako da bi pokušao da nadoknadi gubitak ovih ćelija, druge ćelije jetre se umnožavaju. Drugi uzrok je programirano uništavanje ćelija jetre od strane imunološkog sistema. Ovo se radi kako bi se sprečilo širenje virusa. Ovaj stalni obrt ćelija jetre može dovesti do akumulacije nasumičnih DNК mutacija u ćelijama. Neke od ovih mutacija mogu uticati na delove ćelije koji regulišu rast i reprodukciju ćelije. Ovo može dovesti do nekontrolisanog rasta ovih defektnih ćelija.

• Smatra se da deo virusa hepatitisa C može da ometa mehanizam koji popravlja oštećenje DNК unutar ćelija.

• Nedavna istraživanja su pokazala da hepatitis C uništava ključni zaštitni gen za suzbijanje tumora. Ljudi obično imaju dve kopije ovog gena za borbu protiv raka. Čak i ako jedna kopija gena mutira, druga dobra kopija može normalno (ali ne uvek) da nadoknadi defektni gen. Ali ako se preostala dobra kopija izbriše drugom mutacijom, sposobnost proteina da uništi tumor je potpuno izgubljena.

Sve ove promene mogu dovesti do transformacije nekih ćelija jetre u maligne ćelije raka.

Poslednje Novosti