Hepatitis C

Hepatitis C- Pankreas i dijabetes tip 2

Lečenjem hepatitisa c lekovima Sofosbuvir/Velpatasvir(Epclusa) i Sofosbuvir/Ledipasvir(Harvoni) možete izbeći dijabetes i oštećenje pankreasa.

Hepatitis C i uticaj na pankreas

Šta radi pankreas?
Mnogi ljudi ne znaju šta radi pankreas. To je i zato što je to žlezda u obliku ribe veličine 6-10 inča koja je zakopana duboko u trbuhu između stomaka i kičme, i jer se o njoj često ne raspravlja o načinu na koji se razgovara o nekim drugim organima i delovima tela.

Međutim, pankreas je neverovatno kritičan za proces varenja . To je zato što njegova osnovna funkcija dolazi u dva dela, oba povezana sa varenjem. Prvo, pankreas oslobađa veoma moćne probavne enzime direktno u tankom crevu, koji pomažu načinu na koji telo vari hranu. Ovi enzimi uključuju tripsin i himotripsin za varenje proteina, amilazu za varenje ugljenih hidrata i lipazu za varenje masti i pretvaranje u holesterol i masne kiseline. Ovo je neophodno za pravilno razgrađivanje hrane kako bi telo moglo da sortira vitamine, hranljive materije, tečnosti i otpad i da ih pravilno pošalje kroz telo tako da se svaki od tih predmeta pravilno odvoji.

Drugo, gušterača oslobađa hormone koji se nazivaju inzulin i glukagon u krv. Oni pomažu telu da kontroliše kako se hrana koristi za dobijanje energije. Ta energija se koristi za sve, od podsticanja telesnih funkcija i davanja energije telu da se kreće i vežba do omogućavanja telu da se nosi sa stresom.

Кako hepatitis C utiče na pankreas?
Hepatitis C često pogađa organizam ometajući jetru da može pravilno da obavlja svoj posao. Jetra organizmu daje žuč koja pomaže u razgradnji hrane. Кada se telo bori da pravilno razgradi hranu, onda opterećuje druge organe i primorava ih da rade jače nego što bi trebalo da bi telo nastavilo da funkcioniše. Ovo stavlja dodatni stres na gušteraču, što može dovesti do toga da se fokus više usporava na proces varenja, ostavljajući mu manje fokusa za drugu važnu funkciju: proizvodnju i oslobađanje insulina.

Bez odgovarajuće ravnoteže insulina, telo postaje nesposobno da efikasno koristi razgrađenu hranu za energiju. Ovo može ostaviti telo da se iscrpi, oslabi ili čak ne može da funkcioniše, kako fizički, tako i tokom fizičkog reagovanja na stres. Кada se to dogodi tokom dužeg vremenskog perioda, osoba može postati dijabetičar.

U zavisnosti od ozbiljnosti problema, lekar može da propiše inzulinske snimke ili drugi medicinski tretman da pomogne telu pružajući insulin koji će nadoknaditi nemogućnost tela da ga sam stvori. To se naziva dijabetesom tipa 2 .

Pravilnim lečenjem hepatitisa C može biti moguće da telesna jetra ponovo počne pravilno da proizvodi žuč, što će ublažiti stres na pankreasu, a to može dovesti do rešavanja nedostatka insulina. Iako je ovo specifično za svakog pojedinog pacijenta.

Ako ste zabrinuti zbog toga ili imate simptome dijabetesa, možda biste želeli da razgovarate sa svojim lekarom o ovim problemima.

Кako mogu zaštititi pankreas od oštećenja hepatitisa C?
Rana dijagnoza i lečenje hepatitisa C je svakako od pomoći jer omogućava lekarima da pruže negu telu i svim njegovim oštećenim organima, kao i da započnu brzo lečenje kako bi se izbacilo telo virusa hepatitisa C. Pored toga, možete promeniti način ishrane da bolje pomognete telu u njegovom probavnom procesu, dodajući hranu koja se lako vari i uklanjajući predmete koji mogu biti stresni za telo.

Treba izbegavati alkohol i bezvrednu hranu. Alkohol je uglavnom loša odluka za svakoga kome je dijagnostikovan hepatitis, kako zbog toga što se virus hepatitisa brže replicira, tako i zbog toga što može uticati na efikasnost lekova protiv hepatitisa. Bezvredna hrana kao kategorija hrane naziva se tako, jer prehrambeni artikli u njoj uglavnom nisu bez nutritivnih koristi. To znači da hrani nedostaju vitamini i hranjive materije, ali verovatno je da su napravljeni od masti, praznih kalorija, šećera i različitih vrsta aditiva u hrani, konzervansa i hemikalija. Dok se vaše telo bori da razgradi čak i najzdraviju hranu, bezvredna hrana organizmu pruža mnogo posla koji može preraditi bez malo nutritivnih koristi.

Neki se odlučuju za izbegavanje pšenice ili bilo čega sa glutenom, kao i za ograničavanje potrošnje vode iz slavine. To je zato što može biti teško znati jesu li sastojci ovih namirnica sigurni za vaše telo. To je zato što se mnogi proizvodi od pšenice danas prave od GMO žitarica koje mogu imati veći sadržaj glutena i / ili sadrže dodatne pesticide ili konzervanse za koje niste svesni da konzumirate. Voda iz slavine uveliko varira u zavisnosti od mesta gde živite i vrste vodnog sistema iz koga pijete. Poneka mesta mogu imati vodu iz slavine sa hlorom, fluoridom ili drugim hemikalijama za koje možda ne znate da probavljate. Ako niste sigurni u kvalitet vode iz slavine, možete se obratiti lokalnom dobavljaču vode i / ili kupiti destilovanu ili flaširanu vodu u posudama za ponovno punjenje.

Što se tiče preporučenih smernica, to su često namirnice koje se nalaze u proizvodnom programu vaše trgovine prehrambenim proizvodima ili na većini pijaca . Sveže voće i povrće pruža puno hranljivih sastojaka u telu, kao i sok za hidrataciju. To se često lakše razgrađuje od prerađene hrane jer im nedostaju konzervansi ili proizvodi koji se pune. Pune žitarice su takođe odlične jer omogućavaju telu da unese hranjive materije koje nisu prerađene. Oni se mogu naći u bilo čemu, od hleba do ovsene kaše, ili od žitarica do krekera.

Ako vam je potrebna pomoć u pronalaženju hrane pankreasa koja odgovara vašim prehrambenim preferencijama ili budžetu, razgovarajte sa lekarom ili zatražite pomoć od svog lokalnog proizvođača.

Dragiša Zekić

Tel: 063 764 10 50

Udruzenje Hepatitis Hilfe Srbija

World Hepatitis Alliance member

Lekovi za Hepatitis c i dijabetes

Poslednje Novosti