Hepatitis C

Hepatitis C. Nakon 18 dana lečenja Sofosbuvir/Velpatasvir pacijent izlecen

Lekom Sofosbuvir/Velpatasvir(Epclusa) pacijent zapoceo lečenje. Nakon 18 dana prekinuo terapiju. 4 meseca kasnije uradio HCV PCR RNK test koji je pokazao negativan rezultat. Pacijent izlecen sa samo 18 tableta Sofosbuvir/Velpatasvir.
Genotip 1a je bio i sa 115000iu/ml (600 hiljada kopija). Zaisa neverovatno ali ovo je jos jedan dokaz efikasnosti i toga kojom brzinom lek ubija virus. Ja sam iskreno bio ubedjen da terapija nece uspeti jer je morala trajati 12 nedelja ali eto i ovakve stvari su moguće. Mi smo imali jos neke slicne slucajeve i ja moram navesti slucaj pacijenta koji je morao da prekine terapiju 20 dana ranije zbog odredjenih problema koji nisu vezani za hepatitis c . Dakle popio je 64 tablete i terapija je uspela jer je i nakon 6 meseci PCR test bio negativan. Ovde je uspeh ogroman jer je u pitanju pacijent sa genotipom 3 i visokom viremijom. U svakom slucaju terapija se ne sme prekidati nikako( 12 ili 24 nedelje) ali zeleo sam da podelim i ovu vest kako bi se videla izuzetna efikasnost nove DAA( direktno delujuce antivirusne terapije) .
Naravno, terapiju ne zapocinjati pre nego lekar prepise lek i nikako se nemojte leciti na svoju ruku vec obavezno uz pratnju ordinirajuceg lekara.
Dragisa Zekic
Udruženje Hepatitis Hilfe
Tel: 063 764 1050

Poslednje Novosti