Hepatitis C

Hepatitis C – Lekovito bilje koje čuva i regeneriše vašu jetru

Pacijenti sa hepatitisom c lečeni ili nelečeni lekom Sofosbuvir/Velpatasvir mogu uz pomoć bilja sačuvati jetru zdravijom i uticati na regeneraciju jetre i digestivnog trakta uz pomoć bilja . Naravno, ne utiče svako bilje blagotvorno na vašu jetru i ovde vam iznosimo one koje su možda i najvažnije .

Bilje

Određene biljke mogu ublažiti neke simptome hepatitisa C i pomoći u zaštiti jetre, ali postoje i biljke koje biste možda želeli da izbegavate jer mogu biti toksične za vašu jetru.
Bilje koje može biti korisno za osobe sa hepatitisom C
Ovaj odeljak navodi biljke koje su bezbedne za konzumiranje ljudi sa hepatitisom C i takođe navodi koliko dokaza postoji da podrže njihove potencijalne koristi. Ovo nije iscrpna lista i sadrži samo biljke sa nekim dokazima koji potkrepljuju njihova svojstva.
Aloe vera sok
Sok od aloe vere ima antioksidativna svojstva koja mogu smanjiti oksidativni stres i nivo šećera u krvi. Ne postoji istraživanje koje sugeriše da sok od aloe vere može biti štetan.
Artičoka
Studije imaju tendenciju da zaključe da artičoka može smanjiti toksičnost jetre. Ovo se vidi kao rezultat njegovog kvaliteta kao antioksidansa.
Ne postoji istraživanje koje sugeriše da artičoka može biti štetna.

Astralagus
Postoje dokazi da astralagus može smanjiti oksidativni stres u jetri, iako su istraživanja njegovih svojstava ograničena.
Nema dokaza koji sugerišu da šisandra može biti štetna.
Čaj od kamilice
Čaj od kamilice je povezan sa snižavanjem nivoa šećera u krvi, ali takođe može razblažiti krv, pa ga treba izbegavati ako uzimate lekove za razređivanje krvi.
Maslačak
Ekstrakt vode iz listova maslačka smatra se da ublažava oksidativni stres i upalu.
Ne postoji istraživanje koje sugeriše da ekstrakt maslačka može biti štetan.
Zeleni čaj
Zeleni čaj se generalno smatra korisnim za jetru jer sadrži veliku količinu antioksidanata koji mogu imati zaštitni efekat.
Nekoliko studija podržava terapeutske efekte zelenog čaja na jetru. Sveobuhvatna analiza svih dosadašnjih dokaza pokazala je da ispijanje zelenog čaja može smanjiti rizik od razvoja različitih stanja jetre, uključujući hepatocelularni karcinom, cirozu i hroničnu bolest jetre.
Jedna studija je sugerisala da bi ekstrakt zelenog čaja mogao biti toksičan za jetru, ali se to odnosilo na ekstrakt zelenog čaja koji se može uzimati u obliku tableta. Nema dokaza koji sugerišu da pijenje zelenog čaja može biti štetno.

čičak (Silimarin)

Smatra se da je mlečni čičak antiinflamatorno sredstvo koje takođe može pomoći u detoksikaciji vaše jetre. Vidi se da ima blagotvorno dejstvo na osobe sa hroničnim oboljenjem jetre jer je antioksidans. Brojne kliničke studije su takođe sugerisale da može inhibirati napredak hepatocelularnog karcinoma.

Sigurno je da silibinin (aktivni agens u mlečnom čičku) ima svojstva koja mogu biti korisna za vašu jetru. Međutim, postoje oprečna mišljenja o njegovoj efikasnosti jer ne postoje konkretni dokazi koji bi ubedljivo dokazali njegove efekte.

Ne postoji istraživanje koje sugeriše da čičak može biti štetan.

Schisandra

Šisandra je povezana sa smanjenjem oksidativnog stresa u jetri, iako je istraživanje njenih svojstava ograničeno. Ne postoji istraživanje koje sugeriše da šisandra može biti štetna.

Кurkuma

Кurkuma se široko koristi kao začin u južnoazijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Hemikalija u kurkumi koja se zove kurkumin može biti korisna za jetru.

Studije sugerišu da kurkuma može poboljšati funkciju jetre detoksikacijom. Ovo se može desiti jer kurkumin pojačava izlučivanje holesterola u žuči što poboljšava efikasnost hepatobilijarnog sistema i stoga ubrzava uklanjanje toksina iz sistema.

Takođe se smatra da kurkumin inhibira prenos hepatitisa C sa ćelije na ćeliju (bez obzira na genotip). To čini tako što utiče na fluidnost membrane što otežava vezivanje i fuziju virusa.

Ne postoji istraživanje koje sugeriše da kurkuma može biti štetna.

Dragiša Zekić – Udruženje Hepatitis Hilfe Tel : 063 764 1050 email: infohepatitis@gmail.com – World Hepatitis Alliance member – Savez Udruženja Pacijenata Srbije

Lekovito bilje za regeneraciju jetre kod hepatitisa c

Poslednje Novosti