Hepatitis C

Lekovi za hepatitis c -Sofosbubir 400/Ledipasvir 90(Harvoni)i Sofosbuvir 400/Velpatasvir 100 se proizvode u Indiji po licenci Gileada a mogu se naći u Srbiji .Izleči hepatitis c .
Simptomi hronične infekcije sa hepatitisom C
Virus hepatitisa C (HCV) je povezan sa širokim spektrom jetrenih oboljenja. Ovo varira od manje upale do ciroze a u nekim slučajevima i karcinoma jetre. Kao dopuna učincima na jetru sada je jasno kako HCV takođe uzrokuje različite ostale simptome. Puno osoba sa hroničnim HCV se oseća normalno te uopštee nema simptome ili probleme. Ipak, postoje ostali koji imaju ozbiljne simptome koji su skoro potpuno povezani sa infekcijom.

Puno osoba sa hroničnom HCV se žali na probleme u koncentraciji. Neke osobe upotrebljavaju izraz „magla u glavi“ kako bi opisale ove simptome. Oni uključuju slabu koncentraciju, slabo pamćenje i poteškoće u izvođenju kompleksnih mentalnih zadataka. Ovi simptomi su uobičajeni ali ih uspešna antivirusna terapija rešava. Puno osoba koje su se uspešno izlečile od virusa su otkrile kako im se koncentracija i memorija vratila na normalu.

Puno osoba koje su hronični HCV bolesnici se takođe žale na umor. Ozbiljnost umora se razlikuje od osobe do osobe. Neke osobe su u stanju završiti celodnevni posao ali se nakon toga osećaju iscrpljeni. Ostali nisu u mogućnosti uopštee raditi te provode veliku količinu vremena spavajući. Ipak, čini se kako san ne rešava problem umora. Puno osoba se probudi sa osećajem kako uopštee nisu spavali. Poenta : napominjemo kako umor koji je povezan sa hroničnim HCV često nestane nakon uspešne terapije.

Puno osoba obolelih od hronične HCV se takođe žali na bolove. Veliki broj njih ima oštre bolove u području jetre (u gornjem desnom delu abdomena) koji ponekad može biti alarmirajući. Ovi bolovi nisu neophodno povezani sa jetrenim oboljenjem. Puno osoba sa blagim HCV ima iste simptome. Ova bol često ostaje još neko vreme nakon terapije. Kod većine pacijenata ona nestane tokom vremena.

Povremeno se bol iz gornjeg dela abdomena proširi na ostatak abdomena. Ovo može prouzrokovati generaliziran bol u abdomenu koji može imati kao rezultat ozbiljnu nelagodu.
Puno osoba sa hroničnim HCV boluje od bolova u zglobovima. Bolovi se mogu pojaviti u raznim zglobovima ali su najčešći u rukama . Bolovi su često blagi ali ponekad mogu biti i jaki. U takvim slučajevima se mogu koristiti analgetici za otklanjanje simptoma.

Puno osoba sa hroničnim hepatitisom C takođe spominje veliku lepezu različitih zdravstvenih problema. Oni uključuju suvoću očiju, sindrom iritabilnih creva zatim sindrom iritabilnog mehura kao i ostale slične probleme. Još nije jasno da li su ti simptomi povezani sa infekcijom hepatitisa C ili ne. Većina ovih poremećaja su uobičajeni i mogu biti povećani stresom. Ipak, stres koji je povezan sa infekcijom može pogoršati ili čak prouzromovatii simptome. Sve dok ne budemo razumeli više o HCV biće teško reći da li su ti problemi prouzrokovani virusom.

Vrlo je opasno pretpostaviti kako su svi vaši bolovi povezani sa hepatitisom C. Hronični HCV je vrlo učestalo oboljenje i puno obolelih će takođe razviti ostale simptome nevezane uz hepatitis C. Oboljenje štitne žlezde koje uzrokuje umor je uobičajeno kod pacijenata sa hroničnim HCV. Može postojati puno drugih uzroka bolova u abdomenu. Kao i kod svih drugih osoba, može se razviti čir na želucu i žučni kamenac. Važno je pomno istražiti sve simptome kako bi bili sigurni da je HCV uzročnik. O Vašim simptomima trebate popričati sa Vašim lekarom koji će izvršiti odgovarajuće pretrage kako bi se isključila ostala česta oboljenja.
Dragisa Zekic
Tel: 063 764 1050
Udruzenje Hepatitis Hilfe
Član Svetske Hepatitis Alijanse