Hepatitis C

Hepatitis C Lečenje i lekovi – Kožni Problemi- Udruženje Hepatitis Hilfe

Ako se Hepatitis c ne leči lekom Sofosbuvir/Velpatasvir mogu se pojaviti ozbiljni problemi kože.

Osip hepatitisa C

Hepatitis C je često povezan sa oštećenjem jetre ili bolovima u stomaku zbog oštećenja jetre . Iako su ovo uobičajeni simptomi, postoje i neki drugi simptomi koji takođe mogu ukazivati na infekciju hepatitisom C. Tu spadaju žutica (žutilo kože i belih očiju), tamni urin, svetla boja stolice, povećanje umora ili jedan ili više kožnih osipa. Ovi osipi nisu zarazni. Međutim, uvek se preporučuje da svako sa bilo kojom otvorenom ranom pokuša da spreči njeno dodirivanje drugih, uglavnom zbog pokušaja sprečavanja infekcije rane spoljnim zagađivačima.

Iskusni osip ili drugi simptomi hep C?

Urtikarija
Uobičajeni osip na koži povezan sa hepatitisom C naziva se urtikarija. To se često dešava kada telo pokušava samostalno da se izbori sa infekcijom hep C (pre nego što se pruži bilo kakav medicinski tretman). Osip je tipično svrbež i raširen je, što znači da bi mogao biti na brojnim mestima na telu. Osip je obično crven i može dovesti do otoka kože, koji može trajati mnogo sati. To čak može izgledati kao alergijska reakcija.

Lichen planus
Za nekoga ko ima duže postojeću infekciju hepatitisom C, može doći do produženog ili hroničnog oštećenja jetre. To ponekad dovodi do osipa zvanog lišaj planusa . To može obuhvatiti kožu glave, kožu, usta, nokte i genitalije. Može izgledati belo, mrljasto ili ljuskasto, podsećajući na mrlje vrlo suve kože ili ekcema. Ponekad može izgledati da osip izgleda kao tamne mrlje, slično okruglastim krastama na delu tela

Pruritus
Još jedan hepatitis C je pruritus , osećaj svraba bez vidljivog razloga za svrab. Ovo je osećaj potrebe da negde ogrebete, a da pri tome ne vidite ništa kada gledate gde se češete. Ovo nije bilo kakva hitna situacija, mada se može osećati zastrašujuće, jer se najčešće grebe kada se pojave osipi, tragovi ili povrede.

Ostali simptomi kože
Ponekad nema osipa ili osećaja svraba, ali koža pokazuje generalizovane simptome problema sa jetrom. Ovo stanje oštećenja može prouzrokovati pojavu simptoma na koži. Neki od ovih simptoma uključuju opšte crvenilo, crvene mrlje ili smeđe ili suve mrlje.

Pitajte svog doktora o simptomima kože
Prvo razmislite o tome da zakažete sastanak sa svojim lekarom ili dermatologom. Nije svaki osip na koži pokazatelj infekcije hepatitisom C ili oštećenja jetre. Vaš lekar će moći da identifikuje vaš osip i da vam objasni zašto se javlja ili će naručiti testove da bi verifikovao ili isključio druge bolesti, uključujući hepatitis C. Ako vam je dijagnostikovan hepatitis C, lekar će vam moći da pruži oba rezultate testa i informacije kako biste mogli da shvatite šta se dalje dešava kako biste telo oslobodili virusa. Dragiša Zekić Udruženje Hepatitis Hilfe World Hepatitis Alliance member Tel: 063 764 1050

Lekovi i lečenje hepatitisa c- kožne promene

Poslednje Novosti