Hepatitis C

Hepatitis C. Lečenje i ishrana kod uvećane slezine

Najbitnija stvar je izbacivanje virusa lekom Harvoni i Epclusa i na taj način eliminisati uzrok svih problema sa uvećanom slezinom. Naravno, nakon izlečenja, ukoliko već imate problema sa uvecanom slezinom treba povesti računa o ishrani i pomoći slezini a samim tim i jetri i drugim organima.
Uvećana slezina i ishrana – saveti
ishrana

Slezina je organ koji nije aktivno uključen u varenje hrane, što znači da se bol u ovom organu ne javlja zbog jedenja određene hrane.

Bol od uvećanja slezine se pogoršava nakon jedenja veće količine hrane – bez obzira na to da li je u pitanju brokoli ili čizburger.

Da biste izbegli ove bolne simptome, jedite polako i u manjim količinama, nekoliko puta tokom dana kada imate splangomelaniju.

Umesto velikog doručka, obilnog ručka ili večere, ishrana treba da bude podeljena na šest manjih obroka koje ćete jesti na svakih par sati.

Ishrana treba da sadrži puno voća, povrća, posnih proteina i integralnih žitarica, kako bi vam telo dobilo sve nutrijente koji su mu potrebni za borbu protiv infekcije ili bolesti.

Uvećana slezina prirodni lek
Postoje neke lekovite biljke koje mogu poboljšati zdravlje slezine i pomoći u lečenju bolesti ovog organa.

Maslačak
maslacak caj

Kad je u pitanju lečenje biljem maslačak je prirodni lek koji se najčešće koristi i za problem uvećanja slezine i jetre. Maslačak sadrži nekoliko aktivnih sastojaka, uključujući terpene i kumarin.Možete ga nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili sami ubrati.Lečenje biljem nije dovoljno ispitano a ovo je jedini prirodni lek za koji se mogu čuti neka pozitivna iskustva.

Pominju se i navedeni ispod ali ne postoje potvrde o njihovoj efikasnosti.

Suve smokve i sirće
Ovo je prirodni lek za slezinu koji se koristi na bliskom istoku.Natapajte sušene smokve u sirćetu nedelju dana. Zatim, posle svakog obroka, pojedite 2-3 smokve. Na ovaj način ćete prirodnim putem smanjiti bol i otok u slezini. Ukoliko želite, možete napraviti pastu od sušenih smokvi i sirćeta, koju ćete namazati na stomak i držati je sat vremena.

Crna melasa
crna melasa

Crna melasa sadrži mnoga zdrava jedinjenja. Ona je nusproizvod procesa prerade šećera. Crna melasa je zdrava, pošto sadrži razne minerale – magnezijum, kalcijum, kalijum i mnoge vitamine. Melasa u sebi ima antioksidante koji obnavljaju i održavaju zdravlje slezine na svakodnevnom nivou. Crna melasa je melem za duboke bolove u predelu slezine, koji se vezuju za njeno uvećanje. Homeopatski učinak ovog leka pomaže u rešavanju problema.

Đumbir
djumbir

Đumbir je prirodni lek za mnoge bolesti on pomaže u absorbciji esencijalnih nutrijenata u organizmu, koji leče probleme sa slezinom, jer je upravo ovaj organ uključen u upijanje hranljivih materija i minerala potrebnih za jako i zdravo telo. U slučaju uvećanja slezine, đumbir pomaže tako što smanjuje upalu i na taj način, smanjuje veličinu ovog organa.

Kapsicin
kapsicin

Ovo je jedan od najefikasnijih prirodnih rešenja za lečenje uvećane i osetljive, natečene slezine. Kapsicijum pomaže kod akutnih bolova u slezini, jer sadrži mnoge vitamine i minerale. Sadrži ga ljuta paprika.

C vitamin
unos vitamina

Vitamin C je izuzetno važan za zdravlje jetre i zaštitu od bolesti, pošto je prirodan antioksidant. C vitamin prirodno jača imunitet, što je važno kada je naš organizam pod pretnjom da se razboli. Ukoliko se redovno uzima, vitamin C eliminiše slobodne radikale i druge toksične supstance i tako poboljšava zdravlje slezine.

Budite oprezni kada uzimate lekovito bilje za lečenje bilo kog oboljenja, uključujući i ona koja se odnose na slezinu. Biljni lekovi mogu značajno unaprediti zdravlje svih organa u telu i naše generalno zdravstveno stanje, ali ga mogu i ugroziti, ako se nepravilno doziraju.

Pre nego što počnete da koristite neki prirodni lek, razgovarajte sa herbalistom ili lekarom opšte prakse, koji vam mogu pomoći da odredite pravilnu dozu i način primene za specifičan zdravstveni problem.

Ako ste u drugom stanju, posbno obratite pažnju, pošto nisu sve biljke bezbedne za bebu. Razgovarajte sa ginekologom, pre nego što počnete da uzimate bilo koji lek.
Dragisa Zekić
Tel: 063 764 1050

Poslednje Novosti