Hepatitis C

Hepatitis C.Lecenje genotipa 4-  genericki lekovi

Genotip 4

Genotip 4 se leci istim kombinacijama lekova kao i genotip 1.

Genotip 4 je najredji  genotip u Srbiji. Genotip 4 ima dva podtipa i to 4a i 4b. Terapija moze trajati 12 ili 24 nedelje sto odredjuje lekar na osnovu opsteg zdravstvenog stanja  i stepena ostecenja jetre kao i na osnovu toga da li je pacijent vec bio na interferonskoj terapiji ili ne.

Lecenje: Da bi se zapocelo lecenje hepatitisa c novom direktno delujucom terapijom (DAAs) neophodno je uraditi sledece pretrage i dijagnostiku.

  1. HCV PCR RNK test kako bi se utvrdio broj virusnih kopija (test iz uzorka krvi)
  2. Utvrditi Genotip virusa (Genotipizacija – moguci genotipovi: 1,2,3 ili 4). Test iz uzorka krvi
  3. Biopsija ili Fibroscan kako bi se utvrdio stepen ostecenja jetre – Fibroza (F1,F2,F3 ili F4. F4 je ciroza)

Terapija za hepatitis C genotip 4:

1. Harvoni (Sofosbuvir 400 mg + Ledipasvir 90 mg)

Harvoni je zasticeno ime farmaceutske kuce Gilead a u generickoj verziji proizvodi se pod razlicitim nazivima ali ono sto je bitno jeste hemiski sastav leka a to su Sofosbuvir 400 mg + Ledipasvir 90 mg. Indiski genericki lekovi imaju licencu Gileada. Harvoni je ciljana terapija za genotip 4 i ova dva leka se nalaze u jednoj tableti tako da se pije jedna tableta dnevno. 12 ili 24 nedelje. Alternativa:

2.Epclusa

Epclusa (Sofosbuvir 400 mg + Velpatasvir 100 mg). Proizvodi se u generickoj verziji u Indiji a po licenci farmaceutske kuce Gilead. Sofosbuvir i Velpatasvir su dva leka u jednoj tableti i takodje se pije jedna tableta dnevno. Ovaj lek je Pangenotip lek i prvi lek kojim se mogu leciti svi genotipi virusa. Cak i u slucajevima gde nije moguce odrediti genotip zbog niskog broja kopija ovaj lek se daje pacijentu jer je podjednako efikasan i leci sve genotipe virusa. Osobe koje imaju dva ili tri cak genotipa koriste Epclusu jer je to jedina opcija

3. Sofosbuvir 400 mg + Daclatasvir 60 mg

Sofosbuvir 400 mg + Daclatasvir 60 mg je takodje uspesan u lecenju svih genotipova pa se moze kombinacijom ova dva leka leciti i genotip 4. Doziranje: 1 tableta Sofosbuvira i jedna tableta Daclatasvira na dan. Vazno: Terapija se pije svaki dan u isto vreme. Pre ili posle jela. Postoji jos lekova za genotip 1 ali u generickoj verziji su dostupni gore navedeni.

Lekovi se cuvaju na sobnoj temperaturi i van domasaja sunceve svetlosti . Lek se nikako ne sme cuvati u frizideru ili vlaznim mestima poput kupatila

TABLETA SE MORA POPITI CELA . SVAKO LOMLJENJE TABLETE MOZE UMANJITI DEJSTVO LEKA ILI PROIZVESTI DRUGE NEZELJENE EFEKTE .

Indiski generički harvoni