Hepatitis C

Hepatitis C – Koje su komplikacije ciroze jetre? Udruženje Hepatitis Hilfe Srbija

Udruženje pacijenata Hepatitis Hilfe – Lečenje hepatitisa c – Sofosbuvir/Velpatasvir ( Epclusa) u sprečavanju nastanka ciroze jetre i njenih komplikacija.

Кoje su komplikacije ciroze?
Mnogo je komplikacija ciroze jetre. Budući da se ciroza razvija tokom mnogih godina, neke od ovih komplikacija mogu biti vaši prvi uočljivi znaci i simptomi bolesti.

Portalna hipertenzija: Ovo je najčešća ozbiljna komplikacija. Portalna hipertenzija je povećanje pritiska u vašoj portalnoj veni (velikom krvnom sudu koji prenosi krv iz organa za varenje u jetru). Ovo povećanje pritiska je uzrokovano blokadom protoka krvi kroz jetru kao rezultat ciroze. Кada je protok krvi kroz vene delimično blokiran, vene u jednjaku, želucu ili crevima mogu se povećati (stanje koje se naziva varikozitet ). Кako se pritisak u tim venama povećava, vene mogu krvariti ili čak pucati, što uzrokuje ozbiljna unutrašnja krvarenja.

Dodatne komplikacije portalske hipertenzije uključuju:

Oticanje (edem) u nogama, zglobovima ili stopalima.
Nakupljanje tečnosti u stomaku (zvano ascites).
Oticanje / povećanje slezine ( splenomegalija ).
Stvaranje i širenje (širenje) krvnih sudova u plućima (hepatopulmonalni sindrom), što dovodi do niskog nivoa kiseonika u krvi i telu i otežanog disanja.
Neuspeh funkcije bubrega kao rezultat portalske hipertenzije kao komplikacije ciroze (hepatorenalni sindrom). Ovo je vrsta otkazivanja bubrega .
Zbunjenost, poteškoće u razmišljanju, promene u vašem ponašanju, čak i koma. To se dešava kada oštećena jetra ne uklanja toksine iz creva i cirkuliše u krvotoku i nakuplja se u vašem mozgu (stanje zvano hepatična encefalopatija ).
Hipersplenizam: Hipersplenizam je preaktivna slezina. Ovo stanje uzrokuje brzo i prevremeno uništavanje krvnih zrnaca.

Infekcije: Ciroza povećava rizik od zaraze i borbe protiv ozbiljnih infekcija, kao što je bakterijski peritonitis (infekcija tkiva koja postavlja unutrašnji zid stomaka).

Pothranjenost: Vaša jetra obrađuje hranljive sastojke. Oštećena jetra to otežava i dovodi do gubitka težine i opšte slabosti.

Rak jetre: Većina ljudi koji razviju rak jetre imaju cirozu jetre.

Otkazivanje jetre: Mnoge bolesti i stanja uzrokuju otkazivanje jetre, uključujući cirozu jetre. Кao što mu samo ime govori, otkazivanje jetre se javlja kada vaša jetra ne radi dovoljno dobro da bi obavljala svoje brojne funkcije.

Hepatitis C- Ciroza jetre – Leči se – Sofosbuvir/Velpatasvir

Poslednje Novosti