Hepatitis C

Hepatitis C.Kada je pacijent konacno izlecen- izlecenje indiskim generickim lekovima

Harvoni®, Epclusa®- Lecili ste se lekom Harvoni -Sofosbuvir/Ledipasvir ili nekim drugim generickim indiskim lekom za hepatitis c .Da li je lecenje uspelo?Sta su PCR test i broj kopija? Kada ste izleceni?Koliki je procenat izlecenja ?
Razumevanje broja virusnih kopija(HCV PCR RNK test) i uspeha lecenja hepatitisa C
Uobičajeni način otkrivanja hepatitisa C je test antitela. Nakon infekcije hepatitisom C telo formira antitela na virus i ova antitela traju doživotno. U oko 25% pacijenata antitela uspešno uklanjaju virus, međutim, preostalih 75% pacijenata nastavlja da razvija hronični hepatitis C (uporna infekcija).

Brojanje koliko je čestica virusa hepatitisa C prisutno u krvi pacijenta moguće je putem kvantitativnog HCV PCR RNK testa, rezultat se zove Virusno opterećenje, a obično se meri u IU / mL (međunarodne jedinice po mililitru), iako neke laboratorije koriste kopije / ml. Većina pacijenata veruje da je pre-terapija malim virusnim opterećenjima (manje od 800.000 IU / L) dobra, jer bi u teoriji manji broj virusova trebalo da transliše manje oštećenje jetre i da olakša postizanje uspesnosti leka, dok mnogi sa visokim virusnim opterećenjima su zabrinuti da njihova terapija možda neće uspeti. Ali da li je išta od ovoga zapravo tačno? Sa pojavom novih HCV lekova, odgovor je ne, ništa od toga. Čudno kako izgleda, vaše virusno opterećenje ima vrlo malo korelacije sa oštećenjem jetre ili izloškom. Pacijenti sa veoma visokim virusnim opterećenjem imaju iste odlične mogućnosti lečenja kao i bilo ko drugi, 95% za genotipove 1,2,4,5,6 i 90% za Genotip 3, kada se leče sa modernim antivirusnim lekovima sa direktnim delovanjem ili DAAs ( npr. Harvoni®, Epclusa®, Maviret®, Zepatier®).
Veliko virusno opterećenje može biti loša stvar
Imate visoko virusno opterećenje jer vaše telo (imuni sistem) zaista ne uspeva mnogo da uradi. dobro je to što se smanjuje oštećenje jetre, jer vaš imuni sistem ne uništava jetru u pokušaju da ubije virus.

Osim toga, pacijenti sa niskim i visokim virusnim opterećenjem veoma dobro odgovoraju na nove DAA-lekove. Uobičajeno je da se pacijent sa 10 miliona virusnih kopija pada ispod 1000 u prvoj nedelji lečenja – ovi lekovi su izuzetno efikasni.

Monitoring virusnih kopija nakon početka lečenja
DAA lekovi ne zahtevaju puno praćenja (osim ako nije uključen Ribavirin®). Nakon početka lečenja, virusna opterećenja brzo i duboko padaju. Podaci ukazuju na to da skoro 100% pacijenata koji uzimaju DAA lekove će potisnuti virus na neverovatno niske nivoe i generalno to učiniti vrlo brzo. U četvrtoj nedelji standardnog 12-nedeljnog lečenja, 82% pacijenata budu negativni (UND). Jednom kada padnete na UND( nije otkriveno prisustvo virusa), vi ćete ostati UND tokom trajanja lečenja, pa su dalja merenja gubljenje vremena i novca.

Na kraju, mi možemo uraditi samo jedan HCV test virusa nakon početka terapije, bilo 12 ili 24 nedelje nakon tretmana. Za sada je vrlo razumno uraditi test u četvrtoj nedelji (uglavnom zbog vašeg mirnog stanja), a zatim nakon 12 ili 24 nedelje nakon tretmana.

Vredi napomenuti da pacijenti ne bi trebali biti previše uznemireni ako njihovo virusno opterećenje ostaje vidljivo u četvrtoj nedelji, ili čak na kraju terapije, jer i dalje postoji velika verovatnoća da će se izlečiti. Kada se leče sa DAAs-ima, na kraju tretmana HCV RNA otkrivena na niskom nivou ne sprečava izlečenje, a nekoliko istraživanja su duplirali ovaj rezultat. Neki stručnjaci savetuju pacijente koji su još otkriveni u četvrtoj nedelji da prošire svoj tretman na 16-24 nedelje (umjesto 12) kao dodatno osiguranje, dok drugi ne vide nikakvu korist u tome, tako da nema konsenzusa u vezi s tim. Međutim, ako novac nije predmet, ili ako možete pristupiti visokokvalitetnim generikama, poznato je da je proširenje lečenja daje malo povecanje uspesnosti izlecenja.

Kada se pacijent može proglasiti izlečenim?
Na kraju tretmana, jedna od dve stvari će se dogoditi. Ako postoji bilo koji preživjivi virus onda će početi da raste. Ovo će početi čim lekovi za tretman nestanu iz organizma bolesnika (nakon 1 nedelje koncentracija leka pada ispod bilo kog korisnog nivoa).

Pacijenti treba da uzmu ili kvalitativni test HCV PCR RNK ili kvantitativnu HCV PCR RNK 12 nedelja nakon završetka lečenja da bi saznali da li su izlečeni. Izlecenje se može proglasiti sa sigurnošću od 99.7% kada pacijent ima neotkriveni test 12 nedelja nakon završetka terapije (SVR12 – Sustained Virological Response @ 12 nedelja). Sigurnost se povećava na 99,99% kada test daje neotkriveni rezultat 24 nedelje nakon završetka terapije (SVR 24) i predstavlja zlatni standard za proglašenje pacijenta izlečenog.

Vredi napomenuti da će pacijenti i dalje imati pozitivan test antitela HCV. Ovo je pokazatelj izloženosti bolesti, a ne trenutne infekcije.

Čekanje 12 ili 24 nedelje nakon završetka lečenja cekanje rezultata testa ishod može biti razumljivo neravnodušno, čak i sa stopom lečenja do 95% + sa novim DAA lekovima. Dakle, rezultati ovog velikog probnog testa mogu pružiti određeno olakšanje. Istraživači su izračunali konzistentnost između SVR-a u trajanju od 4 nedelje nakon tretmana (SVR4) i SVR-a na 12 nedelja nakon tretmana (SVR12), kao i između SVR12 i SVR24. Sve u svemu, 98,0% bolesnika sa SVR4 je takođe postiglo SVR12, a 99,7% pacijenata sa SVR12 postiglo je i SVR24. Kao neka od napomena, kod pacijenata koji su oporavili posle tretmana, 77,6% je to uradilo u roku od 4 nedelje nakon završetka tretmana.
Zaključci
Suprotno uobičajenom verovanju, rezultat virusnog opterećenja( broj virusnih kopija) ne predviđa mogućnost izlečenja pacijenta, niti daje nikakve informacije o stanju njegove jetre ili nivoa ožiljaka. To je broj koji se koristi za praćenje pacijentovog napretka tokom lečenja tako što ga meri na početku (pre početka lečenja), zatim opet tokom lečenja kako bi saznali kako pacijenti reaguju na lekove. Kada se leče savremenim Hep C lekovima, pacijenti sa vrlo visokim virusnim opterećenjem imaju iste izuzetno velike mogućnosti lečenja onih sa malim virusnim opterećenjem. Samo HCV PCR RNA test se može koristiti za procenu lečenja, jer ce test na antitela ostati pozitivan .
Dragisa Zekic
Udruzenje : Hepatitis Hilfe
tel: 063 764 10 50

Poslednje Novosti