Hepatitis C

Hepatitis C i trudnoća

Transmisija hepatitisa C sa majke na dete

Rizik transmisije hepatitisa C u toku trudnoće relativno je nizak – 5-7%. Rizik se znatno povećava ukoliko je majka zaražena i HIV-om ili je broj kopija virusa vrlo visok.

Rizik transmisije hepatitisa C dojenjem je nizak. Ipak, ispucale bradavice ili bradavice koje krvare dovode do povećanog rizika prisutnosti krvi u mleku, što naravno povećava i rizik transmisije. Ženama koje su zaražene i HIV-om i hepatitisom C preporučuje se da ne doje.

Pouzdani testovi kojima bi se moglo utvrditi da li je dete zaraženo hepatitisom C mogu se sprovesti tek nakon navršenih 12 meseci starosti deteta.

Terapija i trudnoća

Žene koje žele započeti terapiju hepatitisa C ili je već uzimaju, bilo da se radi o kombinaciji lekova ili monoterapiji, ne bi smele zatrudneti. Terapija hepatitisa C može ozbiljno naštetiti ili čak biti fatalna za nerođeno dijete.

Najbolje je ne planirati trudnoću za vreme terapije te 4-6 mjeseci nakon završetka terapije kod žena te 6-7 meseci nakon završetka terapije kod muškaraca. Muškarci koji uzimaju terapiju, trebali bi koristiti kondome ukoliko su njihove partnerke trudne, kako bi se ulazak lekova u ženski organizam kroz spermu što više smanjio.

Takođe, za vrijeme uzimanja terapije nije preporučljivo dojiti dete.

Hepatitis C i trudnoća

Poslednje Novosti