Hepatitis C

Hepatitis C i Indeks telesne mase- Procena telesne masti – Sofosbuvir/Velpatasvir – Udruženje Hepatitis Hilfe Srbija

Čak i bez lečenja hepatitisa c lekovima Sofosbuvir/Velpatasvir( DAA lekovi) možete pomoći vašoj jetri. Masna jetra (Steatoza) je često povezana i sa viškom telesne težine.

Višak telesne težine i telesne masti može dovesti do ozbiljne Steatoze ( masne jetre) a što za posledicu ima nastanak fibroze ( ožiljnih tkiva) a čak dovesti i do ciroze jetre. U svakom slučaju višak telesne masti ubrzaće progresiju hepatitisa c.

Klikom na ovaj link izmerićete Indeks Telesne Mase ( BMI) a to je u stvari procena telesne masti na osnovu visine i težine. Dakle, unesite u odgovarajuća polja visinu i težinu i dobićete indeks telesne masti.

Ja sam ovde ukucao svoju visinu ( 178 cm) i težinu ( 67 kg) . I dobio sam rezultat telesne masti koja je u granicama normale. Sa hepatitisom c sam živeo preko 30 godina.

https://www.cdc.gov/healthyweight/assessing/bmi/adult_bmi/metric_bmi_calculator/bmi_calculator.html

Ovo je jako bitno jer ako imate višak kilograma i telesne masti to treba redukovati redovnom fizičkom aktivnošću kao i izmenom režima ishrane. Ne zaboravite da je ovo jedna od najbitnih stvari u sačuvanju zdrave jetre.

Dragiša Zekić Tel: 063 764 1050 Udruzenje Hepatitis Hilfe Srbija World Hepatitis Alliance member Savez Udruženja pacijenata Srbije

Poslednje Novosti