Hepatitis C

Hepatitis C – Dijagnoza- Lekovi i lečenje indijskim lekovima

Lekovi i lečenje hepatitisa c novim DAA lekovima Sofosbuvir/Velpatasvir i Sofosbuvir/Ledipasvir mogući su samo uz PCR HCV RNK test i utvrdjeni genotip.

Dijagnoza hepatitisa C postavlja se u nekoliko koraka:

Na osnovu porasta vrednosti dva enzima u krvi, AST i ALT, koje nazivamo uobičajenim imenom aminotransferaza ili transaminaza, sumnja se u nekroinflamatorni proces (upalu) u jetri.
Demonstracija antitela na HCV prvi je korak u specifičnoj dijagnozi hepatitisa C. Pozitivan nalaz znači da je osoba jednom bila u kontaktu sa ovim virusom. Zaražena osoba može “pobediti” ovaj virus i zauvek ga eliminisati iz svog tela, ali antitela mogu ostati prisutna ceo život. Ovaj „scenario“ se javlja kod oko 20% zaraženih.
Da biste znali da li je zaražena osoba eliminirala virus ili se još uvek razvija, kao u slučaju hroničnog hepatitisa, potrebno je napraviti test da bi se dokazao virus HCV u krvi. Ovaj test se zove PCR (lančana reakcija polimeraze ili lančana reakcija polimeraze). PCR može biti kvalitativan i tada se utvrđuje da li postoji virus u krvi ili ne. Кvantitativni PCR je test koji određuje tačnu količinu virusa i izražava se kopijama u 1 ml krvi ili međunarodnim jedinicama u 1 ml krvi (IU / ml).

Najosetljiviji PCR testovi rade se i kod nas i uglavnom je donja granica detekcije

13 iu/ml sto je i svetski standard.
Sledeći korak u dijagnozi je genotipizacija koja identifikuje HCV genotip (pogledajte „Ima li više virusa hepatitisa C?“).

Do sada je izolovano 6 genotipova virusa c a u Srbiji su prisutni genotipi 1,2,3 i 4 dok je genotip 5 i 6 izolovan u izuzetno retkim slučajevima. U Srbiji je ubedljivo najzaatupljeniji genotip 1.
Ultrazvuk jetre će nam reći da li postoje žarišne lezije koje bi mogle ukazivati na razvoj raka jetre ako hronični hepatitis traje dovoljno dugo i nije lečen.
Biopsija jetre ili Fibroscan će nam pokazati stepen oštećenja jetrenog tkiva uzrokovanog virusom hepatitisa C.

Konačna dijagnoza se uspostavlja na osnovu opsteg zdravstvenog stanja pacijenta, specifičnih analiza krvi, HCV PCR RNK testa, Genotipizacije, Biopsije ili Fibroscana I nakon toga se pristupa lečenju. Nova DAA terapija- Direktno Delujuća Antivirusna – Bezinterferonska terapija kao sto je na primer Sofosbuvir 400mg/ Velpatasvir 100mg ( Epclusa) ili Sofosbuvir 400mg/ Ledipasvir 90mg (Harvoni) traje 12 nedelja uz upotrebu jedne tablete na dan i sa stopom izlečenja od 96 – 99 % .

Dragiša Zekić

Tel: 063 764 10 50

Udruzenje Hepatitis Hilfe Srbija

World Hepatitis Alliance member

Savez Udruženja Pacijenata Srbije

Lekovi za Hepatitis c – Sofosbuvir/Velpatasvir slika
Indijski lek za Hepatitis c Sofosbuvir/Velpatasvir (Epclusa)
Indijski lek za Hepatitis c Epclusa (Sofosbuvir/Velpatasvir) slika leka
Originalni lek za Hepatitis c Sofosbuvir/Velpatasvir (Epclusa) slika

Poslednje Novosti