Hepatitis C

Hepatitis C -Dijagnostika i lečenje kancera jetre

Nelečenje hepatitisa c lekovima Sofosbuvir/Velpatasvir i Sofosbuvir/Ledipasvir može dovesti do kancera jetre.

Dijagnostifikovanje raka jetre
Biopsija jetre
Testovi i postupci koji se koriste za dijagnostifikovanje raka jetre uključuju:

Кrvni testovi. Кrvni testovi mogu otkriti nepravilnosti u radu jetre.
Slikovni testovi. Vaš lekar može da preporuči slikovne testove, kao što su ultrazvuk, CT i MRI.
Uzi.anje uzorka jetrenog tkiva na testiranje. Ponekad je potrebno ukloniti deo tkiva jetre radi laboratorijskog testiranja kako bi se postavila definitivna dijagnoza raka jetre.
Tokom biopsije jetre, vaš lekar ubacuje tanku iglu kroz kožu i u jetru kako bi dobio uzorak tkiva. U laboratoriji lekari pregledavaju tkivo pod mikroskopom da bi pronašli ćelije raka. Biopsija jetre nosi rizik od krvarenja, modrica i infekcije.

Utvrđivanje obima raka jetre
Jednom kada se dijagnostikuje rak jetre, vaš lekar će raditi na utvrđivanju stepena (stadijuma) raka. Postupni testovi pomažu u utvrđivanju veličine i lokacije raka i da li se proširio. Slikovni testovi koji se koriste za postavljanje raka jetre uključuju CT, MRI i skeniranje kostiju.

Postoje različite metode zaustavljanja raka jetre. Na primer, jedna metoda koristi rimske brojeve od I do IV, a druga koristi slova od A do D. Vaš lekar koristi fazu vašeg raka da bi odredio mogućnosti lečenja i vašu prognozu.
Skeniranje kostiju
Кs-zraka

Lečenje
Tretmani primarnog karcinoma jetre zavise od stepena (stadija) bolesti kao i od vaše starosti, opšteg zdravstvenog stanja i ličnih sklonosti.

Hirurgija
Operacije koje se koriste za lečenje raka jetre uključuju:

Hirurška intervencija radi uklanjanja tumora. U određenim situacijama vaš lekar može da preporuči operaciju uklanjanja raka jetre i mali deo zdravog tkiva jetre koji ga okružuje ako je vaš tumor mali i ako je funkcija jetre dobra.

Da li je ovo opcija za vas, takođe zavisi od lokacije vašeg raka u jetri, od toga koliko su jetre u funkciji i vašeg ukupnog zdravlja.

Operacija transplantacije jetre. Tokom operacije transplantacije jetre, bolesna jetra se uklanja i zamenjuje zdravom jetrom od donatora. Operacija transplantacije jetre samo je opcija za mali procenat osoba sa karcinomom jetre u ranom stadijumu.
Lokalizovani tretmani
Lokalizovani tretmani raka jetre su oni koji se daju direktno ćelijama raka ili području koje okružuje ćelije raka. Lokalizovane mogućnosti lečenja raka jetre uključuju:

Zagrevanje ćelija raka Radiofrekventna ablacija koristi električnu struju za zagrevanje i uništavanje ćelija raka. Upotrebom testa za slikanje kao vodiča, poput ultrazvuka, doktor ubacuje jednu ili više tankih iglica u malene rezove u vašem trbuhu. Кada igle dosegnu tumor, greju se električnom strujom, uništavajući ćelije raka. Ostali postupci za zagrevanje ćelija raka mogu da koriste mikrotalase ili lasere.
Zamrzavanje ćelija raka. Кrioablacija koristi ekstremnu hladnoću za uništavanje ćelija raka. Tokom postupka, vaš lekar stavlja instrument (krioprobu) koji sadrži tečni azot direktno na tumore jetre. Ultrazvučne slike se koriste za vođenje krioprobe i praćenje smrzavanja ćelija.
Ubrizgavanje alkohola u tumor. Za vreme ubrizgavanja alkohola čisti se alkohol ubrizgava direktno u tumor, bilo kroz kožu ili tokom operacije. Alkohol uzrokuje umiranje ćelija tumora.
Ubrizgavanje lekova za hemoterapiju u jetru. Hemoembolizacija je vrsta hemoterapijskog lečenja koja snažnim lekovima protiv raka dovodi direktno u jetru.
Staviti perle ispunjene zračenjem u jetri. Sitne sfere koje sadrže zračenje mogu biti smeštene direktno u jetri gde mogu da isporučuju zračenje direktno na tumor.
Radioterapija
Ovaj tretman koristi snažnu energiju iz izvora poput Кs-zraka i protona za uništavanje ćelija raka i smanjivanje tumora. Lekari pažljivo usmeravaju energiju u jetru, štedeći okolno zdravo tkivo.

Zračna terapija može biti opcija ako drugi tretmani nisu mogući ili ako nisu pomogli. Za napredni karcinom jetre, terapija zračenjem može pomoći u kontroli simptoma.

Za vreme terapije terapijom spoljnim zračenjem ležite na stolu, a mašina usmerava energetske zrake u tačno tačku na vašem telu.

Specijalizovana vrsta terapije zračenjem, koja se naziva stereotaktična radioterapija tela, uključuje fokusiranje mnogih zraka zračenja istovremeno u jednoj tački vašeg tela.

Ciljana terapija lekovima
Ciljani tretmani lekovima fokusiraju se na specifične abnormalnosti prisutne u ćelijama raka. Blokirajući ove nepravilnosti, ciljano lečenje lekovima može da uzrokuje umanje ćelija raka.

Na raspolaganju su mnogi ciljani lekovi za lečenje naprednog karcinoma jetre.

Neke ciljane terapije deluju samo kod ljudi čije ćelije raka imaju određene genetske mutacije. Možda će se ćelije raka testirati u laboratoriji da bi se utvrdilo da li bi vam ovi lekovi mogli pomoći.

Imunoterapija
Imunoterapija koristi vaš imuni sistem u borbi protiv raka. Imuni sistem koji se bori protiv bolesti vašeg tela možda neće napasti vaš rak jer ćelije raka stvaraju proteine koji slepe ćelije imunološkog sistema. Imunoterapija deluje ometajući taj proces.

Imunoterapijski tretmani su uglavnom rezervisani za osobe sa uznapredovalim karcinomom jetre.

Hemoterapija
Hemoterapija koristi lekove za ubijanje brzo rastućih ćelija, uključujući ćelije raka. Hemoterapija se može primenjivati kroz venu na ruci, u obliku tableta ili oboje.

Hemoterapija se ponekad koristi za lečenje naprednog karcinoma jetre.

Podržavajuća (palijativna) nega
Palijativna nega je specijalizovana medicinska nega koja se fokusira na pružanje olakšanja od bola i drugih simptoma teške bolesti. Stručnjaci za palijativnu negu sarađuju sa vama, vašom porodicom i drugim lekarima kako bi pružili dodatni sloj podrške koji nadopunjuje vašu trenutnu negu. Palijativna nega se može koristiti dok se podvrgavaju drugim agresivnim tretmanima, kao što su hirurgija, hemoterapija ili terapija zračenjem.

Izvor: Mayo clinic USA

Dragiša Zekić

Tel: 063 764 1050

Udruzenje Hepatitis Hilfe Srbija

World Hepatitis Alliance member

Savez Udruženja pacijenata Srbije Skupština

Hepatitis C – lečenje kancera jetre

Poslednje Novosti