Hepatitis C

Pre nego zapocnete lecenje lekovima Sofosbuvir 400 + Ledipasvir 90 (Harvoni) ili Sofosbuvir 400 + Velpatasvir 100(Epclusa) treba uraditi dijagnostiku.
Hepatitis C. Dijagnostika i analize pre lečenja
Dijagnostika za lečenje hepatitisa c
Ako postoji sumnja na hepatitis C, moguće je vrlo jednostavno i brzo dokazati postojanje bolesti.

Pretrage koje treba napraviti su:

1. TESTOVI JETRENE FUNKCIJE
Ako su 2 glavna jetrena enzima, koja nazivamo aminotransferazama (ALT i AST) povišena, verovatno je u toku upalni proces jetre. Vrednost ALT je obično viša od AST, ali je moguć i obrnuti odnos kod bolesnika s cirozom, kad su povišene i vrednosti ostalih jetrenih parametara (AF i GGT).
Ponekad je samo ALT minimalno povišen.Na žalost, kod nekih bolesnika s hepatitisom C rezultati tih biohemijskih vrednosti mogu biti normalne pa bolest ostaje neprepoznata.

2. ANTI HCV TEST (¨markeri¨ za HCV)
Dokazivanje antitela na HCV je prvi korak u specifičnoj dijagnostici hepatitisa C. Pozitivan nalaz znači da je osoba bila u kontaktu s ovim virusom. Ovaj test ne dokazuje da osoba boluje od hepatitisa C. Da bi se razjasnilo postoji li bolest treba napraviti sledeći test – PCR.
HCV PCR RNK Test

3. PCR (otkrivanje virusa)
PCR (eng. Polymerase Chain Reaction ili lančana reakcija polimeraze) otkriva virus u krvi.
Kvalitativni PCR određuje prisutnost virusa u krvi.Kvantitativni PCR meri količinu virusa u krvi,a iskazuje se brojem kopija virusa u 1 ml krvi ili internacionalnim jedinicama u 1 ml krvi (IU /ml) . Na primer : 10 000 IU / ml =40000 kopija

4. GENOTIPIZACIJA
Određivanje genotipa virusa pomaže u određivanju terapije kao i trajanju lečenja, kao i o proceni uspešnosti izlečenja.
Na našim prostorima zastupljeni su genotip 1,2,3 i 4 . U Srbiji je najzastupljeniji genotip 1.

5. BIOPSIJA
Biopsija jetre je dijagnostički postupak kojim se uzima mali uzorak tkiva jetre. Pokazuje stepen oštećenja jetrenog tkiva, a važna je i kao prognostički faktor a takodje bitna je i zbog odredjivanja duzine terapije kod novih DAAs lekova (Direktno delujuca antivirusna terapija)
Biopsija se ne radi kod nekih pacijenata zbog mogućih rizika.

Već duži niz godina Biopsiju zamenjuje Fibroscan dijagnostika koja je neinvazivna metoda a veoma pouzdana.

Prvi pokušaji lečenja hepatitisa C bili su još 1987. godine, kad se počeo koristiti konvencionalni interferon, sam ili u kombinaciji s ribavirinom. Pegilacijom su poboljšane osobine interferona, postignut je značajno bolji virološki odgovor. Ipak, terapija Pegilovanim Inteferonom alfa 2a i Ribavirinom se ne može primeniti kod svih pacijenata a zbog pratećih nuspojava i niske stope izlečenja te velikog procenta relapsa smatra se zastarelom terapijom i skoro da se više nigde u svetu i ne koristi.

Već nekoliko godina pacijenti širom sveta leče se novom Bez Interferonskom terapijom (Direktno delujuca antivirusna terapija ) gde su nuspojave minimalne a terapija traje samo 12 ili 24 nedelje. Pri tom, stopa izlecenja ovom terapijom je izuzetno visoka ( 94 – 99 % ).

Ciljevi terapije su:
eliminacija virusa
prevencija razvoja ciroze i hepatocelularnog karcinoma.
Dragisa Zekic
Tel: 063 764 10 50
Udruzenje Hepatitis Hilfe Srbija