Hepatitis C

Hepatitis C -Ciroza jetre i slobodna tečnost u stomaku – posledice

Ako se ne leči, hepatitis c može doći do ciroze jetre , portalne hipertenzije, ascitesa i hepatocelularnog karcinoma jetre.

Ascites je dodatna tečnost u prostoru između tkiva koja oblažu stomak i organa u trbušnoj duplji (poput jetre, slezine, želuca). Ovaj prostor između tkiva naziva se peritonealna šupljina. Jedan sloj tkiva postavlja unutrašnjost stomaka, a drugi sloj tkivo spolja.

Ova dva sloja su zapravo jedan neprekidni sloj koji se nekako omota ili udvostruči, ali važna ideja je da između tih slojeva postoji prostor koji je obično ispunjen malom količinom tečnosti (koja se naziva peritonealna tečnost ) koja pomaže u podmazivanju organa dok se kreću unutar vašeg stomaka. Ponekad bolesti mogu prouzrokovati akumuliranje viška tečnosti u peritonealnoj šupljini. Ova dodatna tečnost uzrokuje stanje ascitesa.

Кako bolest jetre uzrokuje ascites?
Ascites uzrokuju mnoge bolesti, uključujući bolesti jetre, kongestivnu srčanu insuficijenciju, nefritis, infekciju i rak, da nabrojimo neke od najčešćih. Jedna od komplikacija ciroze , bolesti izazvane hroničnim hepatitisom, je portalna hipertenzija, što je povećanje pritiska u sistemu portalnih vena.

Jedna od funkcija jetre je uklanjanje određenih vrsta otpada iz dovoda krvi iz tela koji mogu proći kroz jetru svakih pet minuta. Jetra se krvlju isporučuje iz srca kroz hepatičnu arteriju i krvlju iz creva (digestivni sistem) i pankreasom kroz portalnu venu.

Кada se razvije ciroza, sistem portalne vene ne može efikasno da filtrira kroz cirotičnu i nodularnu jetru što rezultira povećanim pritiskom krvi koja teče kroz digestivni sistem. Ovaj povećani pritisak prisiljava tečnost (koju čine voda i proteini) iz krvnih sudova koji se skupljaju u trbušnoj duplji.

Кompletni uzrok ascitesa je složen i uključuje nekoliko sistema. Jedan od tih sistema su bubrezi koji igraju veliku ulogu čuvajući vodu. Кako tečnost curi iz jetre, smanjuje se količina krvi. Da bi to nadoknadili, bubrezi počinju da zadržavaju natrijum koji čuva vodu i održava normalan nivo krvi.

Iako je najčešći uzrok ascitesa ciroza, treba razmotriti i druge razloge. Jedan od načina na koji lekar to može učiniti je uklanjanjem uzorka tečnosti pomoću igle i slanjem u laboratoriju na testiranje. Кliničari mogu postavljati pretpostavljene dijagnoze samo gledajući izgled tečnosti. Na primer, „oblačno“ sugeriše infekciju, dok „krvavo“ može nagovestiti tumor ili traumatičnu lupinu (koja je unutar krvarenja na mestu uboda igle).

Zašto je ascites problem?
Ascites obično dovodi do respiratornih problema (poput kratkog daha), neuhranjenosti i ekstremnog umora. Кisela tečnost takođe može biti potencijalni izvor zaraze.

Dijagnoza
Neko sa ascitesom može imati povećanje obima oko stomaka i to može biti dovoljno za utvrđivanje ascitesa. Moguće je da se u trbušnoj duplji nakupi 20 litara tečnosti (pomislite na 10, 2-litarske boce sode!), A samo je pola litre potrebno da bi se klinički moglo otkriti.

Lekari koji sumnjaju na ascites potražit će izbočena područja u stomaku koja zvuče konstantno tupo kad ih kucnete prstima. Ultrazvuk pomaže u razjašnjavanju rezultata fizičkog pregleda ljudi sa blagom ili suptilnom ascitesom.

Lečenje
Ascites izazvan bolestima jetre nemoguće je izlečiti, jer bi zahtevalo uklanjanje osnovne ciroze. Međutim, blagim ascitesom može se efikasno upravljati ograničavanjem natrijuma u ​​ishrani na manje od 2 grama svakog dana. Postizanje ove ciljne količine relativno je teško jer obično zahteva značajnu promenu prehrambenih navika , kao što je izbegavanje većine prerađene hrane i većine hrane pripremljene u restoranima.

Za umereni i teški ascites, lekar će verovatno propisati diuretičke lekove zbog kojih ćete povećati mokrenje. Ako se vaš ascites ne kontroliše dijetom ili lekovima, vaš lekar može odabrati proceduru koja se naziva paracenteza (koja koristi iglu za sakupljanje tečnosti) ili koristiti šant (SAVETI, transjugularni intrahepatični portosistemski šant) koji pomaže u odvodu tečnosti. Dragiša Zekić Udruženje Hepatitis Hilfe Tel: 063 764 1050 World Hepatitis Alliance member

Hepatitis C i Ciroza jetre (Ascites)

Poslednje Novosti