Hepatitis C

Hepatitis C. Antitela(Anti HCV) ostaju i nakon izlečenja DAA lekovima

Nakon izlečenja hepatitisa c lekovima Sofosbuvir/Velpatasvir i Sofosbuvir/Ledipasvir ostaju antitela (Anti HCV) test pozitivan. HCV PCR RNK je jedini merodavan test kojim se proverava ima li prisustva virusa u krvi. Dakle, pacijenti koji rade Anti HCV test nakon terapije kako bi proverili da li su izlečeni moraju znati da ne treba da rade taj test već HCV PCR RNK. Antitela koja su se stvorila kao imunološki odgovor nakon infekcije ostaju za uvek ali to nema apsolutno nikakvog značaja.

Virusni hepatitis i bolest jetre

Antitela protiv hepatitisa C (HCV Ab, anti-HCV)-

Ovo je prvi test za utvrđivanje da li ste zaraženi hepatitisom C. Rezultati će se vratiti kao pozitivni ili negativni.

Objašnjenje rezultata ispitivanja:
Ako je ovaj rezultat testa pozitivan, znači da je vaše telo bilo izloženo virusu hepatitisa C i napravilo je antitela (za više informacija pogledajte odeljak „Antitelo“ u odeljku Associated Lab Tests). Međutim, ne govori vam da li ste i dalje zaraženi hepatitisom C. Ako je rezultat testa na antitelo pozitivan, trebalo bi da se testirate na RNA hepatitisa C (pogledajte „RNA hepatitisa C“), što određuje da li ste hronično inficirani. Laboratorija će automatski izvršiti ovaj RNA test(HCV PCR RNK) ako je test na antitelo na hepatitis C pozitivan.

Ako je rezultat testa na antitela negativan, to znači da niste bili zaraženi virusom hepatitisa C, a dalja ispitivanja na hepatitis C obično nisu potrebna.

Ostale stvari koje treba znati:
Nakon uspešnog lečenja hepatitisa C, antitelo na hepatitis C ostaje otkriveno, ali RNA hepatitisa C neće biti otkrivena.
Ako planirate davati krv, testiraćete se na antitelo protiv hepatitisa C i odbiće vas čak i ako nemate aktivnu infekciju.
Svaki pacijent sa pozitivnim rezultatom testa na antitelo na hepatitis C treba da ima dodatne testove da bi utvrdio da li je virus i dalje aktivan ili ne.

Dragiša Zekić

Tel: 063 764 1050

Udruzenje Hepatitis Hilfe Srbija

World Hepatitis Alliance member

Savez Udruženja pacijenata Srbije Skupština

Poslednje Novosti