Hepatitis C

Čovek koji je otkrio prvi DAA lek za Hepatitis C – Sofosbuvir

Prvi bezinterferonski lek za hepatitis c – Sofosbuvir( Sovaldi) izumeo je on.
Hepatitis C tretman: kratka istorija Sofosbuvira i Sovaldija.
Prošlo je četri godine otkako je generički Sovaldi prizveden u Indiji, u maju 2015. godine, po ceni koja je bila 100 puta niža od cene Gileadove marke Sovaldi u SAD-u.
Evo kratke istorije Sofosbuvira i Sovaldija.

Sovaldi je ime za Sofosbuvir, a Sovaldi pilula sadrži 400 mg Sofosbuvira. Sovaldi je odobren u SAD-u u decembru 2013. i bio je napredni tretman za bolesnike sa hepatitisom C koji su nudili veće stope izlečenja nego bilo koji drugi raspoloživi tretman u to vreme bez užasnih nuspojava koje su se pojavile kod tretmana baziranih na interferonu.

Sovaldijev Pronalazač
Michael Sofia: Čovek koji je izumeo Sofosbuvir

Sofosbuvir je izumeo 2007. godine, i nazvan po njemu, Michael Sofia, naučnik koji radi za kompaniju zvanu Pharmasset. Sofosbuvir je prvi put testiran na ljudima u 2010. godini sa zadivljujućim rezultatima i Gilead je kupio Pharmasset 2011. godine.
Gilead nije potrošio nikakav novac na istraživanje Sofosbuvira, kupio je proizvod koji je bio spreman.

Dalje testiranje je dovelo do toga da je Sofosbuvir odobrio FDA u decembru 2013. godine i da je u prvom kvartalu 2014. godine Gilead prodao više od 2 milijarde američkih dolara Sovaldija. Do kraja 2014. godine prodaja Sovaldija je premašila 10 milijardi US $.
S obzirom da jedan 12-nedeljni tretman Sovaldija košta manje od 100 USD za proizvodnju i da je prodavan za 84.000 USD ili skoro hiljadu puta više od cene proizvodnje, to je bila veoma profitabilna godina za Gilead.
Dragisa Zekic.

Poslednje Novosti