Hepatitis C

5 različitih vrsta virusnog hepatitisa – Hepatitis A, B,C,D i E

Hepatitis je bolest jetre i najopasniji i najteži za lečenje su hepatitis b i c . Za Hepatitis C postoji DAA terapija kojom se virus ubija za samo 12 nedelja ( Sofosbuvir/Velpatasvir) Epclusa i drugi DAA lekovi. Ovde navodimo sve vrste hepatitisa. Pregled sadržaja
Hepatitis A
Hepatitis B
Hepatitis C
Hepatitis D
Hepatitis E

Kako pravilno uzimati lek za Hepatitis C Epclusa ( Sofosbuvir/Velpatasvir)


Postoji pet tipova virusnog hepatitisa — A, B, C, D i E. Svaki je uzrokovan različitim virusom hepatitisa .
Saznajte kako možete dobiti svaki od ovih virusa, kako ih možete preneti drugim ljudima, bolesti koje izazivaju i lečenje.

Pet tipova virusnog hepatitisa

Hepatitis A
Hepatitis A nastaje konzumiranjem hrane i vode za piće kontaminirane virusom koji se zove HAV. Takođe može biti uzrokovano analno-oralnim kontaktom tokom seksa. Iako može izazvati oticanje i upalu u jetri, to ne dovodi do hronične (doživotne) bolesti.

Skoro svi koji dobiju hepatitis A imaju potpuni oporavak. Postoji vakcina protiv hepatitisa A koja se može dati deci ili odraslim osobama sa rizikom. Praktikovanje dobre higijene i pranje ruku takođe mogu smanjiti rizik od zaraze virusom hepatitisa A.

Hepatitis B
Hepatitis B izaziva virus HBV. Prenosi se kontaktom sa krvlju, semenom ili drugim telesnim tečnostima zaražene osobe. I, to je polno prenosiva bolest .

Možete dobiti hepatitis B:

Imate nezaštićeni seks (bez upotrebe kondoma) sa zaraženom osobom.
Deljenje igala za drogu (za ilegalne droge kao što su heroin i kokain ili legalne droge kao što su vitamini i steroidi).
Tetoviranje ili pirsing prljavim (nesterilnim) iglama i alatima koji su korišćeni na nekom drugom.
Ubod iglom koja ima zaraženu krv (zdravstveni radnici mogu dobiti hepatitis B na ovaj način).
Deljenje četkice za zube, brijača ili drugih ličnih stvari sa zaraženom osobom.
Inficirana žena može dati hepatitis B svojoj bebi pri rođenju ili kroz majčino mleko.

Кroz ugriz druge osobe.
Sa hepatitisom B, jetra se takođe zapaljuje. Hepatitis B može biti ozbiljna infekcija koja može izazvati oštećenje jetre, što može dovesti do raka. Neki ljudi nisu u stanju da se otarase virusa, što infekciju čini hroničnom ili dugotrajnom.

Banke krvi testiraju svu doniranu krv na hepatitis B, uveliko smanjujući rizik od dobijanja virusa transfuzijom krvi ili krvnim proizvodima. Postoji i vakcina protiv hepatitisa B. Preporučuje se svima, od odojčadi do odraslih, za sprečavanje zaraze.

Hepatitis C
Hepatitis C izaziva virus HCV. Širi se na isti način kao i hepatitis B, kontaktom sa krvlju zaražene osobe ili drugim telesnim tečnostima. Može se preneti seksualnim putem, ali to je retko.

Кao i hepatitis B, hepatitis C izaziva upalu jetre i može izazvati oštećenje jetre koje može dovesti do raka. Ako se ne leči, hepatitis C može da se razvije u hroničnu infekciju, što može dovesti do ožiljaka na jetri (ciroze). Međutim, sada postoje efikasni tretmani za HCV .

Banke krvi takođe testiraju svu darovanu krv na hepatitis C, značajno smanjujući rizik od prenošenja transfuzije i krvnih proizvoda. Ne postoji vakcina protiv hepatitisa C.

Hepatitis D
Hepatitis D izaziva virus HDV. Hepatitis D možete dobiti samo ako ste već zaraženi hepatitisom B. Širi se kontaktom sa zaraženom krvlju, prljavim iglama na kojima se nalazi HDV i nezaštićenim seksom (bez kondoma) sa osobom zaraženom HDV-om.

Hepatitis D izaziva oticanje jetre. Sprečavanje hepatitisa B vakcinacijom i izbegavanje izloženosti krvi i telesnim tečnostima je najbolji način da se spreči dobijanje hepatitisa D.

Hepatitis E
Hepatitis E izaziva virus HEV. Hepatitis E dobijate iz hrane ili vode zaražene virusom. Takođe se može širiti oralno-analnim kontaktom. Dragiša Zekić – Udruženje Hepatitis Hilfe – Tel : 063 764 1050 – World Hepatitis Alliance member

Poslednje Novosti